Nyitott laboratóriumcsodák

Gazdaság | Innováció
Science Parkot és benne egy mindenki számára elérhető laboratóriumot épít Debrecenben az NI Hungary Kft. Ábrahám László, a cég ügyvezető igazgatója hasonló létesítmények létrehozását indítványozta Magyarország más egyetemi városaiban is.

A mintegy négymilliárd forintos beruházással, fele részben EU-támogatással létrejövő 6 ezer négyzetméteres épületben kap majd helyet az NI Hungary Kft. kutatás-fejlesztési részlege és egy nyitott laboratórium is. Ez a laboratórium azért különleges, mert valóban nyitott lesz. Kész fogadni minden érdeklődőt – egyetemistát, startup csapatot, kis- és középvállalkozót -, akik komoly innovatív ötlettel rendelkeznek.


Ábrahám László, a cég ügyvezető igazgatója szeretné elérni, hogy hasonló nyitott vagy megosztott laboratóriumokat hozzanak létre az ország más egyetemi városaiban is. Arra alapozza kezdeményezését, hogy a felsőoktatási intézményekben megvan az a tudás, amivel a létesítmény működtethető. A tapasztalatuk az, hogy az egyetemisták szívesen részt vállalnak egy ilyen projektben, és a felsőoktatási intézmények holdudvarában általában van elég kkv, amelyek ugrásra készen várják az innovációs lehetőségeket. Szakosodhatnának is ezek a létesítmények, Győrben és Kecskeméten például autóipari labor jöhetne létre.


„Úgy gondolom, hogy ez az elképzelés az innovációnak és a tudományos életnek egyaránt nagy lökést adhatna” – hangsúlyozta Ábrahám László, az NI Hungary ügyvezetője. Egyetért azokkal a véleményekkel, hogy Magyarországon vannak kiemelkedő tudományos teljesítmények, de amekkora a tudóscsapat és a ráfordítás, ahhoz képest lehetne nagyobb is az eredmény. A cégvezetőkön a tulajdonosok keményen számon kérik, hogy a kutatás-fejlesztésre költött pénznek mi volt a konkrét hozadéka.


Ami konkrétan az NI Hungary Kft.-t illeti, Ábrahám László büszke elért eredményeikre. A válság idején inkább annak végiggondolására ösztökéltek mindenkit, hogy a cég miként tudna még hatékonyabb lenni. Ez be is jött: 25-30 százalékos hatékonyságnövekedést értek el. Náluk az innováció a mindennapi munka része. Háromezerféle méréstechnikai, vezérlési és automatizálási terméket állítanak elő, ezeket a világban vagy oktatásra, vagy kutatás-fejlesztésre, vagy a gyors piacra jutáshoz használják. „Nekünk nagyon fontos, hogy amit csinálunk, az ne csak szép, ne csak tudományos, hanem használható is legyen” – mondta. Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezetnél ebben a pillanatban is Debrecenben készült komputerek irányítják a részecskék gyorsítását, illetve ütközését Svájcban a világ legnagyobb részecskefizikai laboratóriumában. Több mint 35 ezer vevőjük van a világban.


Körükben népszerű az a grafikus szoftver, amit egyszerű megtanulni, könnyű programozni és a hibakeresésben is kiváló. „A vevőink azért szeretik a termékeinket, mert interaktívan tovább tudják fejleszteni saját céljaiknak megfelelően „ – jegyezte meg Ábrahám László. Ugyanakkor sajnálkozott, hogy Magyarországon még nem terjedt el ez a technológia. „Amikor megmutatjuk, hogy mit tudnak ezek a szoftverek, a startupok és a kisebb innovatív cégek általában elismerően csettintenek, de aztán el kezdenek aggodalmaskodni, hogy igen, igen, de akkor mi lesz a saját hardverfejlesztőikkel?”

Mit tud az NI Hungary?

• Piacvezető a mérés- és irányítástechnika területén
• Fő erőssége az innováció és a kutatás-fejlesztés
• A cég közel 1200 főt foglalkoztat
• Évente 800 ezer méréstechnikai, vezérlési és automatizálási termékeket gyártanak Debrecenben
• Termékskálájuk az iskolákban oktatott Lego Robottól a NASA által használt mérőprogramokon át a számítógép-vezérlésig terjed
• Több mint 35 ezer vevőjük van világszerte
Forrás: VG-gyűjtés


Hajlandó több adót fizetni a világ egyik leggazdagabb embere

Jeff Bezos, az Amazon vezetője támogatja a Biden-kabinet társasági adó emelésére tett javaslatát.

Első gazdasági nagyhatalomként Kína vezeti be a digitális pénzeket

A virtuális fizetőeszközök már egy ideje bevett szokásként vannak jelen például a kínai építőiparban.

Megemelik az IMF-nél tartott tartalékokat

A tartalék segíthet annak a harmincnál is több országnak, amelyek adósságproblémákkal küzdenek, vagy ennek a küszöbére sodródtak.

A fertőtlenítőszerek iránti kiugró kereslet repítette a Florint

Tavaly 1,3 milliárd forintos beruházást hajtott végre a szegedi Florin Zrt., amely az idén további 2,5 milliárdból fejleszt.
Világgazdaság Piactér