Mennyire innovatívak a magyar cégek?

Gazdaság | Innováció

Felmérésstart. Az OTP Bankcsoport kezdeményezésére izgalmas innovációs vállalkozás indult útjára a hitelintézet, az OTP Hungaro-Projekt tanácsadó cég, a Portfolion Kockázati Tőkealap-kezelő, a Magyar Innovációs Szövetség és a Világgazdaság szakmai támogatásával. Az érintettek elhatározták, hogy közös erővel elkészítik Magyarország vállalati innovációs térképét azzal a céllal, hogy végre pontos kép alakuljon ki a cégek szándékairól és lehetőségeiről.
Az Iránytű – Magyarország vállalati innovációs térképe című program – kutatás, konferencia és szakmai párbeszéd – keretében az országos felmérés március közepén indul, és mintegy négy héten át tart – tudtuk meg Váczi Dávidtól, az OTP Hungaro-Projekt értékesítési igazgatójától. Első lépésben levélben kérik fel a cégvezetőket online kérdőívük kitöltésére, így annak megválaszolására, hogy milyen segítségre lenne szükségük innovációs képességeik és eredményeik hasznosítása, finanszírozása érdekében, s rendszerint milyen akadályokba ütköznek. A most kezdődő kutatás abból a feltevésből indul ki, hogy sok cég vezet be új terméket, eljárást vagy szolgáltatást a piacra, de nincs tisztában azzal, hogy a tevékenység innovációnak számít. A széles körű, többezres mintára épülő adatgyűjtést követően részletesen kiértékelik, és május elején egy konferencián teszik közzé az eredményeket.
„Mivel az OTP csoport kiemelt feladatának tekinti az innováció és a kutatás-fejlesztés pénzügyi támogatását, a kérdések a tevékenység finanszírozására is kiterjednek” – közölte Váczi Dávid. A hitelek mellett olyan, ma már elengedhetetlen alternatív pénzügyi eszközökre hívják fel a figyelmet, mint a vissza nem térítendő támogatások és a kockázati tőke. Javaslataikat vállalati és szakmai partnereik bevonásával, a jövő kitűzött fejlesztési céljainak figyelembevételével alakítják ki, és bíznak abban, hogy tevékenységükkel az innovatív vállalatokat közelebb tudják hozni a támogató állami és finanszírozási intézményekhez. VG

Lassulást jelez az építőipar alakulása

Jelentősen veszített lendületéből a fejlesztések bővülése a múlt év utolsó három hónapjára, így kérdéses, hogy két számjegyű lesz-e a szektor növekedése.

Egyre sürgetőbb az egységes Google-adó

A nemzetállamonként eltérő szabályozás versenyhátrányba hozhatja az uniós cégeket.

Hamarosan autóval is lehet fizetni

Egy szolgáltatás lehetővé teszi, hogy egy járműfelismerő rendszerrel automatikusan megoldható legyen a fizetés két másodperc alatt, érintésmentesen.

A gazdaságot is megfertőzte a Kínából indult járvány

Az egész világgazdaságra érezteti hatását a betegség – véli a szakértő.
Világgazdaság Piactér