Nincs adómentes ajándék

Adózás | Gazdaság

Csak az olyan utas vásárolhat áfamentesen az unió repülőtereinek tax free shopjaiban, aki beszállókártyával igazolja, hogy az EU területén kívülre utazik. Ez is velejárója az uniós csatlakozásnak. Megszűnt a tagországokban lakóhellyel rendelkező külföldi utasok áfa-viszszatérítése is. Természetes személyek fő szabályként a termék vásárlási helye szerinti adómértéket fizetik meg, ezt követően pedig az áru szabadon mozoghat a tagállamok határai között, további adó- és vámteher nélkül – magyarázza a májustól érvényes áfaszabályokat a Pénzügyminisztérium. Az unión kívüli területről érkező importra, odairányuló exportra s az utasforgalomra a mai szabályok lényegében változatlanul fennmaradnak.

A regisztrációs adó bevezetésén túl speciális szabályok vonatkoznak a közösségen belüli személygépkocsi beszerzésére is. Május elsejétől új közlekedési eszköznek minősül az a jármű, amely a vevő által történt megszerzésének időpontjáig legfeljebb 6000 kilométert futott, vagy amelynek első külföldi forgalomba helyezésétől számítva a megszerzés időpontjáig legfeljebb hat hónap telt el. Ez esetben nem a termék vásárlásának helye szerinti adómértéket, hanem mindig a hazait kell megfizetnie a vevőnek. Használt autók esetében a vásárlás helye szerinti áfával kell számolni. (VG)

Kiderült, hol a legdrágább a mozijegy a világon

Egyes országokban a hagyományos és a 3D-s filmek közötti jegyárak akár több, mint 30 százalékkal is eltérhetnek egymástól.

Az ekhós nehezen kap babavárót

Több olyan visszajelzés érkezett a Világgazdasághoz, amely szerint az ekhós adózási forma fennakad a pénzintézeteknél hitelbírálatkor.
Világgazdaság Piactér