Köss biztosítást

Legyen az egészségügyi biztosítás, csomagbiztosítás vagy utasbiztosítás, győződj meg róla, hogy biztosítva vagy a külföldön való tartózkodásod alatt. Ha szervezett programmal utazol, általában lehetőséged van biztosítási csomag vásárlására; ezek általában jó lehetőségek. Az Axa kínálatában garantáltan megtalálod azt az összeállítást, mely számodra a legkedvezőbb!

PR cikk kép
Fotó: axa-assistance.hu

Szerezz útlevelet

Bár az útlevél igazolási folyamata általában egyszerű, néha bürokratikus problémák merülnek fel, és mindent sokkal hosszabb ideig tart, mint gondolnád. Legyél felkészült az állampolgárságod igazolására, egyéb személyazonosító igazolványra és friss dokumentumfotókra. Amint megkapod az útlevelet, készíts néhány másolatot az első oldalról. Ha már rendelkezel útlevéllel, ellenőrizd a lejárati dátumot! Nem szeretnél sem Übergisztánban, sem Franciaországban ragadni.

Vízum szerzés

A vízumok részletei minden ország esetében eltérőek, de az alapok ugyanazok: bonyolultak és időigényesek. Végezz némi kutatást, és tájékozódj róla, hogy az utazási célországban szükséged van-e vízumra. Ha igen, milyen típusú vízumra lesz szükséged? A világ országainak 60%-a követel vízumot bármilyen tartózkodási időre.

Menj el orvoshoz

Talán nem ez a legszórakoztatóbb pont, de csak gondolj bele, mennyivel unalmasabb és ijesztőbb lehet egy bármilyen orvosi vagy fogorvosi vizsgálat egy olyan országban, ahol nem beszéled a nyelvet. Továbbá, ellenőrizd azokat az oltásokat, amelyekre esetleg szükséged lehet. Ez leginkább a gyakori harmadik világ országaiban gyakori, ahol olyan kellemetlen betegségek terjednek, mint a madárinfluenza, chikungunya-láz, dengue-láz, malária, tífusz vagy zika. Próbáld meg ezt sem az utolsó pillanatra hagyni, mivel néhány oltásnak egy-két hétig is szüksége van a teljes hatás kifejtéséhez (és ki szeretne repülőre szállni, amikor a karja még zsibbad a szúrástól?).

Tudd meg, hogyan kommunikálhatsz

Még ha csak egy egyszerű, rövid utazásra készülsz is, mindig jó tudni, hogy milyen lehetőségeid vannak a barátokkal és a családdal való kapcsolattartásra. Ráadásul jó érzés felhívni Anyát és Apát, hogy leszállt a géped a tenger túlsó oldalán, ők is megnyugodnak majd. A modern technológia segítségével ez könnyebb, mint valaha. Próbáld ki az internetkapcsolattal használható ingyenes szolgáltatásokat (például Skype, Viber vagy WhatsApp), bárhol a világon. Ellenőrizd a mobiltelefon csomagod, hogyan működik külföldön, milyen opcióid és lehetőségeid vannak. 

Költségvetés készítése

Ez különösen hasznos, ha hosszabb időt tervezel külföldön tölteni, akár egy tanulmányi vagy önkéntes program keretében. Nézz utána, hogy mennyi az adott ország megélhetési költsége, és nézd meg, hová fognak menni a havi kiadásaid: szállás, étel, közlekedés, szórakozás. Ha csak személyes utat tervezel, tervezz magadnak egy okos becslést arról, mennyit fogsz költeni szállodákra, kirándulásokra, vacsorákra, stb. Függetlenül attól, hogy mennyit költesz, legyél realista a költségekkel kapcsolatban, és vigyél magaddal több pénzt, mint amennyit eredetileg terveznél felhasználni. 

Ismerkedj meg a célországgal

Kutasd fel azokat a helyeket, amiket meglátogatnál, azokat a fesztiválokat, amelyek időközben megrendezésre kerülnek, és azokat az eseményeket, amelyeken részt szeretnél venni. Ismerkedj meg a kultúrával, csomagolj megfelelő ruházatot. Ismerkedj meg a hagyományokkal és szokásokkal
Ezenkívül tanulj meg néhány alapvető kifejezést a célország nyelvén. Remélhetőleg több szót is megtanul az ember ott helyben, de legalább egy "ciao!" -val érkezve jó benyomást lehet kelteni (és utána sokkal kevésbé lesz kínos, mikor mutogatva érdeklődünk azután, hogy merre találjuk a mosdót).

A sikeres és élvezetes utazás kulcsa a gondos előkészületek. A fent felsorolt alapvető elő-utazási feladatokkal foglalkozva felkészültebbek leszünk az esetleges kihívások kezelésére, így fókuszálhatunk az emlékek és élményekkel gyűjtésére. Jó utat!