Jelentősen csökkent a túlélésükért rettegő német vállalatok száma az ukrajnai háború okozta gazdasági kockázatok ellenére – derült ki az Ifo intézet hétfőn közzétett felméréséből.

Cotemporary,Art,Collage.,Man,Climbing,Up,The,Rock,With,German
Fotó: Shutterstock

 

Az intézet közölte, hogy a megkérdezett közel 8500 vállalat 7,1 százaléka érzi úgy, hogy veszély fenyegeti létét, ami csaknem fele a legutóbbi, januári felmérés során mért 13,7 százalékos aránynak.

Azok az ágazatok azonban, amelyeket különösen súlyosan érintett a koronavírus-járvány, még mindig fenyegetve érzik magukat. Ezek közé tartozik a vendéglátás és a rendezvényipar, ahol a vállalatok közel negyede tartja lehetségesnek, hogy lehúzhatják a roló

– mondta Klaus Wohlrabe, az Ifo felmérésekért felelős vezetője.

A kiskereskedelemi vállalatok 6,9 százaléka aggódik fennmaradásáért, szemben a januári 14,8 százalékkal – folytatta Wohlrabe, hozzátéve, hogy a számok még nem mutatják a legújabb inflációs számok hatását.

Az ukrajnai háború által generált nagyfokú bizonytalanság összességében nem növelte az egzisztenciális félelmet a kulcsfontosságú ágazatokban

– foglalta össze a lényeget Wohlrabe.

A feldolgozóipari rendelésállomány továbbra is csúcson van.

Utóbbi ágazatban egyébként a felmérés szerint a vállalatok 4,9 százaléka retteg a végtől, ami szintén némi csökkenést mutat a januári 5,6 százalékhoz képest.