Az elmúlt héten csaknem 24 ezer embernél állapítottak meg influenzaszerű megbetegedést a figyelőszolgálatban részt vevő orvosok jelentései szerint – jelentette be csütörtökön a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Sick,Woman,Wearing,Protective,Mask,During,Video,Call,With,Mature Sick woman wearing protective mask during video call with mature doctor. Back view of patient with surgical face mask talking during conference call with her physician, staying at home in quarantine.
influenza
Mintegy 24 ezren fordultak orvoshoz influenzaszerű tünetekkel múlt héten.
Fotó: Ground Picture

Az NNK közleménye ismertette, hogy az év harmadik hetében 185 400-an fordultak orvoshoz akut légúti fertőzés tüneteivel, közülük 23 800 embernél influenzaszerű megbetegedést diagnosztizáltak.

Utóbbiak közül a betegek 35 százaléka gyerek, 31,1 százaléka 15–34 éves felnőtt volt. A 35–59 évesek korcsoportjába tartozott a betegek 23,1 százaléka, 10,8 százalékuk pedig a 60 éven felüliek közül került ki.

Január 16. és 22. között tíz közigazgatási területen nőtt, hatban csökkent és négy területen nem változott az influenzás tünetekkel orvoshoz fordulók gyakorisága az előző héthez viszonyítva. A legtöbb beteg Győr-Moson-Sopron és Békés vármegyében volt, a legkevesebb pedig Vas és Bács-Kiskun vármegyében.

A múlt héten 208 betegtől érkezett légúti minta az NNK laboratóriumába.

Az orvosok által beküldött 134 minta közül harminc betegnél az influenza valamelyik típusát, tizenháromnál a koronavírust és szintén tizenháromnál a légúti óriássejtes vírust (RSV) mutatták ki.

Az NNK kihangsúlyozta, hogy influenzaszerű megbetegedések halmozódásáról egy jelentés érkezett, egy Komárom-Esztergom vármegyei óvodából, ahol a három minta mindegyikében az RSV-t igazolták.

Hozzátették, hogy a múlt héten 211-en kerültek kórházba súlyos, akut légúti fertőzés miatt, közülük 38 beteg részesült intenzív ellátásban. A kórházi ápolást igénylő 211 beteg 43,6 százaléka kétéves vagy annál fiatalabb, 32,2 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt.

A kórházba felvettek közül 39 betegnél az RSV, 38-nál a SARS-CoV–2, tíznél az influenza A vírus kóroki szerepét igazolták. Az RSV-pozitív betegek 74,4 százaléka kétéves vagy annál fiatalabb, a koronavírus-fertőzöttek 84,2 százaléka 60 éves vagy annál idősebb volt. Az influenzás betegek 60 százaléka a 0–5 évesek korcsoportjába tartozott – olvasható a közleményben.

Csökkent a koronavírus-fertőzöttek száma hazánkban

Az előző héten 627 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 2 191 827-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. A múlt héten meghalt 29 beteg, az elhunytak száma 48 658-ra emelkedett.