Kétmilliárd forint értékben fejlesztette ipari parkjának infrastruktúráját a Miskolc Holding Zrt. annak érdekében, hogy a vármegyeszékhely továbbra is vonzó célpontja legyen a beruházásoknak – jelentette be a megyei jogú város önkormányzata hétfőn. A cél egy megfelelő, befektetői igényekkel összhangban lévő alap-infrastruktúrával és jó közlekedési kapcsolatokkal ellátott ipari park kialakítása és fejlesztése volt.

A pályázatban megvalósult a 304-es úttól délre eső, 120 hektáros területen az ivóvízellátás és szennyvízelvezetés kiépítése, továbbá kialakítottak egy 40-50 hektáros terület csapadékvíz elvezetésére alkalmas átemelőt, tározót is.

Emellett megtörtént a Hejő-malomárok mederrendezése, és elkészült egy új, kétsávos körforgalommal és közvilágítással ellátott összekötő út. A Miskolc Holding Zrt. tulajdonában lévő, 93,5 hektáros Miskolc Déli Ipari Park egy kiválóan megközelíthető iparterület, mely az M30-as autópálya bekötőútja és a Budapest–Miskolc vasúti fővonal mellett található.

A terület 2009-ben nyerte el az ipari park címet, ezt követően több ütemben valósított meg fejlesztéseket Miskolc önkormányzata és a társaság a konzorciumban. Később a Miskolc Holding Zrt. – mint az ipari park üzemeltetője – önállóan is fejlesztett, összesen mintegy 3,5 milliárd forint értékben.

A közlemény szerint a nettó 2,008 milliárd forint értékű projekt a Terület- és településfejlesztési operatív program (TOP) Iparterület infrastrukturális fejlesztése Miskolcon című pályázata keretében valósult meg, az és a magyar állam hozzájárulásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával.

Az Investinmiskolc.hu szerint a Miskolc Déli Technológiai Parkba 19 vállalkozás települt be eddig, melyek többek között nyomdaipari perifériák gyártásával, lakó- és nem lakóépületek építésével, gőzellátással és acélszerkezet-gyártással foglalkoznak.

A nyilvános cégadatok szerint a Miskolc Holding Zrt. 2022-ben 2492, egy évvel korábban pedig 2648 munkavállalót foglalkoztatott. A vállalat tavalyi nettó árbevétele 19 milliárd 949 millió 845 ezer forint, az azt megelőző évben 20 milliárd 674 millió 236 ezer forint volt. A társaság adózott eredménye tavaly 86 millió 105 ezer forint volt, míg 2021-ben 1 milliárd 312 millió 239 ezer forintos veszteséggel zárt.