Esztergom külterületén vesztette életét egy rendőr az M1 tudósítása szerint, miközben egy háznál intézkedtek. A híradások szerint egy férfi robbantott, kioltva egy TEK-es rendőr életét, másik hat-hét személy pedig megsérült.

A felrobbantott esztergomi ház. Fotó: Origo

Az ügyészség vizsgálatot indított hivatalos személy elleni erőszak minősített esete miatt. Az M1 tudósítása szerint a rendőrség hírzárlatot rendelt el, várhatóan még az este folyamán hivatalos közleményt fognak kiadni, amelyben ismertetik a történteket. 

Mikor adnak hivatalos tájékoztatást az esztergomi robbantásról?

A Blikk arra hívta fel a figyelmet, hogy mivel rendőr az áldozat, ezért a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) az illetékes a hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés és terrorcselekmény gyanúja miatt indított eljárásban. Azonban még tart a vizsgálat és a tanúk kikérdezése, ezért a KNYF egyelőre semmiféle információval nem kíván szolgálni a történtekkel kapcsolatban. A Kékvillogó információi szerint a robbanást követően a helyi kórházban is mozgósítottak minden elérhető dolgozót, a sürgősségi osztályra rendelték be őket. 

Mi lehet tudni az esztergomi robbantás elkövetőjéről?

Közben a Telex saját információira hivatkozva az írta, hogy az elkövető is meghal.

A férfit több újság is zavart elméjűként említette. Gázpalackot robbanthatott fel és benzint locsolhatott szét az ingatlanban.

A környékbeliek arról számoltak be, hogy többször hallották, ahogy a férfi veszekszik valakivel, holott többnyire egyedül lakott. Egy 16 éves lány azt mondta, biciklivel is félt elmenni a háza előtt. A rendőrök legalább hetente egyszer kint voltak a helyszínen. A közösségi médiában olyan információk is megjelentek, hogy az elkövető összeesküvés-hívő, rendszerellenes személy volt, aki egyedül élt. A rendőrök a nap folyamán már korábban is jártak nála. Sőt, sajtóértesülések szerint mivel a férfi mindvégig robbantással fenyegetőzött, túsztárgyaló is beszélt vele, ám nem járt sikerrel, a férfi felrobbantotta magát.

Hol történt az esztergomi robbanás?

A robbantás Esztergom nem túl sűrűn lakott részén, a Búbánatvölgy városrészen történt szerda késő délután, fél hét körül. A Terrorelhárítási Központ egységei teljes egészében lezárták a robbantás helyszínéhez vezető utakat. Oda csak mentőegységek és rendőrök mehetnek be. Az MTI tudósítója a helyszínről azt közölte, a robbantás környékét 300 méteres körzetben lezárták. A Magyar Nemzetnek megerősítették, Pintér Sándor belügyminiszter a robbanás helyszínére érkezett. 

A városban szerdán kihelyezett frakcióülést tartott a Fidesz–KDNP, délután Orbán Viktor is megérkezett. Az eredeti tervek szerint a frakcióülés csütörtökön is folytatódik. Fontos hangsúlyozni, hogy a tragédia nincs összefüggésben a kormánypártok eseményével, az mintegy négy kilométerre zajlik egy teljesen másik helyszínen. 

A Kemma tudósítója szerint a helyszínen még mentősök is tartózkodnak, és egy utcával a feltételezett robbantás helyszínétől zárták le az utat a búbánatvölgyi városrészben. Rendőrök folyamatosan mozognak a környéken, jelenleg több egyenruhás elemlámpákkal járja a környéket.

Hányan sérültek meg az esztergomi robbanásban?

Egyelőre nem tudni, hogy hányan sérültek meg, az este folyamán mindvégig szállítottak el mentővel sérülteket egyes hírek szerint a tatabányai megyei kórházba, ahol egy teljes osztályt kiürítettek a sérültek fogadásához. Az Origo szerint négy TEK-es és két tűzoltó sebesült meg. Három TEK-es állapota nagyon súlyos. Az esztergomi kórházban ugyancsak ágyakat tesznek szabaddá, orvosokat hívnak be. A Hvg.hu szerint a sérültek közül többeket az esztergomi Vaszary Kolos Kórházba vittek, mások a budapesti Honvédkórházba kerültek. A lap szerint háromnegyed tízkor még mindig érkeztek tűzoltó- és rendőrautók a helyszínre.

Orbán Viktor és a Fidesz is kifejezte részvétét

A kormányfő a Facebook-oldalán fejezte ki részvétét az elhunyt rendőr családjának.

Az eset kapcsán a Fidesz közleményt adott ki, amelyben a következőt írják: „Megdöbbenéssel értesültünk a szerda este Esztergomban történt robbantásról. A Fidesz-frakció részvétét fejezi ki az akció közben elhunyt rendőr családjának, a sérülteknek pedig mielőbbi felépülést kíván.” Később a Mi Hazánk is részvétét nyilvánította. A Budapesti Rendőr-főkapitányság azt írta, mélyen megrendültek.

Cikkünk frissül.