Ingatlan

Marad még a kiemelkedő hozam a magyarországi lakáspiacon

A lakáspiac keresleti oldalát erősíti a bérek növekedése és a kedvező munkaerőpiaci feltételek.

Öt éve pörgött fel és azóta is magas fordulatszámon robog a lakáspiac, amelytől idén a Takarék Index elemzői Budapesten 10-15 százalékos, vidéken 10 százalék körüli áremelkedést várnak. A hazai lakásárak további – bár a korábbiakhoz képest már lassuló ütemű – növekedését a keresleti-kínálati folyamatok is támogathatják. A kisebb és a nagyobb települések ingatlanárai közötti, helyenként igen jelentős árkülönbségek azonban nem tűnnek el.

Fotó: Móricz-Sabján SImon / VG

A lakáspiac keresleti oldalát erősíti a bérek növekedése és a kedvező munkaerőpiaci feltételek, hiszen a munkavállalókért ma már versengenek a cégek, így a lakosság biztosabbnak érezheti a munkahelyét, illetve ha kell, gyorsan találhat másikat. Éppen ezért az ipari és más gazdasági beruházások helyszínén és a jól teljesítő vidéki nagyvárosokban várható az országos átlagot meghaladó drágulás – hangsúlyozzák a Takarék Index összefoglalójában.

Erősíti a keresletet az is, hogy ingatlanvásárláshoz a bankok szívesen hiteleznek, méghozzá alacsony kamattal,

2018. január és november között mintegy 800 milliárd forint volt a kihelyezett lakáscélú hitelek összege.

Mindeközben továbbra is alacsony az állampapír- és bankbetéthozamok szintje, ez idén is sokakat terel majd az alternatív befektetések irányába, például az felé. A több mint 10 százalékos éves árnövekedés a befektetők számára kifejezetten vonzóvá teszi a használt és az új építésű lakások piacát – olvasható ki a Takarék Index elemzéséből.

A 2019-es Takarék Lakáspiaci prognózis készítői megállapították, hogy 2018 első három negyedévében csökkent a kiadott lakásépítési engedélyek száma az előző év azonos időszakához képest, ami előrevetíti, hogy a következő években alábbhagyhat a lendület a lakásépítési piacon.

A teljes cikk a Világgazdaság pénteki számában olvasható

Lakásáindex lakáspiac ingatlan
Kapcsolódó cikkek