Ingatlan

A kihalás szélére sodródott paradicsomok feltámasztása

Mesés környezetben aprópénzért kínálnak házakat, egykori üdülőket eladásra, hogy ezzel is megpróbálják újraéleszteni a közösségeket.

Évek óta Olaszország számos elnéptelenedett régiójába úgy próbálnak ismét életet lehelni, hogy rekord alacsony áron – egy euróért – kínálnak felújításra váró házakat. Az ingatlanok idilli mediterrán környezetben találhatóak, az értékesítéshez pedig több weboldalt is elindítottak – írja CNN.

Paolo Caruso, Zungoli polgármestere elmondta, hogy egy speciális önkéntes munkacsoportot is létre hozott, amely segíti a vásárlókat abban, hogy felvegyék a kapcsolatot a kivitelezőkkel, hogy a házukat rendbe tegyék. „Az átláthatóság kulcsfontosságú, de az embereknek valójában meg kell látniuk a hely szépségét, megkóstolniuk a nagyszerű ételeket és belélegezniük a friss egészséges levegőt” – mondta a polgármester.

https://www.youtube.com/watch?v=EXNDF9Ylp0k

Középkori hidak, arisztokrata kúriák által alkotott kis faluban mindösszesen ezer ember él. Sőt, a kis falú különlegessége, hogy a keresztes hadjáratok során tárolóhelyiségként használt bizánci kori barlangokban érlelt Caciocavallo sajtokat is meg lehet kóstolni.

A hírtelevízió beszámolója szerint a legtöbb oldal olasz nyelven van, azonban számos információt lehet találni a vásárláshoz: több tucat 50-100 négyzetméteres ház közül lehet válogatni. Egy űrlap letöltésével kell nyilatkozni arról, hogy három éven belül fel lesz újítva a megvásárolt ház, illetve hogy a beruházás pontosan milyen célt szolgál. Zungoli polgármestere elmondta, igyekeznek a vevők életét megkönnyíteni: korszerűsítették az infrastruktúrát, a köztéri LED-es világítást és Wi-Fi-s elérhetőséget is kiépítettek.

Szicília kisvárosában, Sambucában szintén egy euróért lehetett házat venni, és cserébe azt kérték, hogy az új tulajdonos életvitelszerűen éljen az ingatlanában, három éven belül végezze el a ház renoválását, illetve az ingatlan megvásárlásakor több mint háromezer euró – egymillió forintnak megfelelő – kauciót kellett adni, amit a tulajdonos visszakap, ha három éven belül, ígéretéhez híven elvégezte a felújítást.

https://www.youtube.com/watch?v=Ubc6s4mDQik

Korábban szintén a CNN számolt be róla, hogy a kisváros ingatlanjaira

Spanyolországból, Oroszországból, Dél-Amerikából, Ausztráliából, az Egyesült Államokból és az Egyesült Arab Emirátusokból is voltak érdeklődők, de volt egy olyan dubaji nő is, aki az összes eladásra kínált ingatlant megvette volna.

A még nagyobb szicíliai Mussomeli városában is hozzávetőlegesen egy euróért lehet házat venni: az ingatlanok fényképeit a case1euro.it oldalon lehet ellenőrizni, ahol egy interaktív térképpel részletes információkat lehet megtudni az egyes épületekről – és mindezt már angolul. Toti Nigrelli örökség szakértő a CNN-nek elmondta, hogy szinte mindennap beszél telefonon arról, hogy kinek a házát adja el. Hozzátette, jelenleg száz eladó ház van, és potenciálisan további négyszáz ingatlan cserélhet még gazdát Mussomeli városában.

Nézzenek le, ahogyan a sűrű felhők beborítják a völgyet, olyan, mintha lebegne a város. Azt akarjuk, hogy az ügyfelek mindezt megtapasztalják

– tette hozzá Nigrelli.

Mussomeli
Fotó: AFP

Nyaraló övezetből szellemváros

A régi romos ingatlanok értékesítéséért Olaszország-szerte sok mindent bevetnek: Locana városa például plusz kilencezer euróval (közel hárommillió forint) támogatja az ingatlan felújítását három éven keresztül, ha legalább egy gyerek is beköltözik. A város polgármestere a CNN Travelnek elmondta, hogy a városban az 1900-as években hétezren voltak, mára alig ezerötszázan élnek ugyanitt.

Iskolánk minden évben szembesül azzal a kockázattal, hogy a kevés tanuló miatt bezárhat. Nem engedhetem meg, hogy ez megtörténjen

– mondta Giovanni Bruno Mattiet polgármester. Locana nem az egyetlen város ahol az elnéptelenedés miatt aggódnak: Piemont régiójában található 320 lakosú Borgomezzavalle-ben már az elhagyott hegyi nyaralókat is egy euróért árulják az érdeklődőknek. „Ez a település 2016-ban jött létre két szomszédos falu fúziójával, amely már megszűnt létezni” – mondta a polgármester.

Tonna pénzünk van befektetni, de szükségünk van gyerekekre és fiatalokra is. Ezért kínálok ezer eurót minden újszülöttnek, és további 2 ezer eurót mindenkinek, aki hajlandó elindítani egy vállalkozást a településünkben

– jelentette ki a polgármester.

Számos esetben a megvett ingatlanokra jelentősen költeni kell – nem beszélve a kötelezettségvállalásokról és egyéb költségekről, például az ingatlanon lévő esetleges terhekről. Számos eladásra szánt kisvárosi vagy falusi ingatlan főleg üdülő környezetben van, ezért sokszor szinte csak autóval – vagy azokkal is csak nagy nehezen – lehet megközelíteni. A legtöbb ultibeszámoló és az önkormányzatok által „mesés környezetként” hirdetett látvány azonban sok vevő álmát teljesítheti be.

Olaszország ingatlan
Kapcsolódó cikkek