Ingatlan

Nem drágulnak az ingatlanok az otthonteremtési program miatt

Nem lehet arra számítani, hogy mindenki eszeveszett költekezésbe kezd majd az ingatlanpiacon, ami a lakásárakat ismét tovább emelné.

Idén nem kell a lakásárak emelkedésre számítani, az új otthonteremtési program sem lesz árfelhajtó hatású, mert válság idején élénkít – írta szerdai számában a Magyar Nemzet, szakértőket idézve.

„Sokan félnek attól, hogy az otthonteremtési támogatások hatására élénkülő kereslet ismét lakásdrágulást okozhat, de ne felejtsük el, hogy ezek a kedvezmények célzottak és a saját célra vásárló családoknak elérhetők. A koronavírus gazdasági utóhatásait is figyelembe véve

nem lehet arra számítani, hogy mindenki eszeveszett költekezésbe kezd majd az ingatlanpiacon, ami a lakásárakat ismét tovább emelné.

Az árak visszarendeződése, ha lassú ütemben is, de a szemünk előtt zajlik” – mondta a lapnak Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője azt emelte ki, hogy két ellentétes hatás érvényesül a lakáspiacon: a járványhelyzet és az otthonteremtési program.

Fotó: Szabó Miklós / MW

„Most a vírus még alaposan rányomja a bélyegét a lakáspiacra, de ha ez elmúlik, és az emberek újra jobban bíznak a jövőben, akkor sokkal inkább fognak tervezni, költözni, lakást vásárolni” – vélekedett. Mint mondta, az otthonteremtési program új elemeinek bejelentése megtorpanást okozott az év végén, de a támogatások év eleji életbelépésével mintegy varázsütésre mozgásba lendült a lakáspiac. A kedvezmények mindazonáltal

szinte csak a gyermekeseknek, főleg a fiatalabb családoknak szólnak, ráadásul csak áttételesen hatnak a lakáspiacra, hiszen nem lakás-, hanem családtámogatásokról beszélünk

- mutatott rá Balla Ákos.

Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője azt mondta a lapnak, hogy „erőteljesen kezdődött az év, aminek oka nagyrészt a november-decemberben elhalasztott kereslet hirtelen aktivizálódása. Aki előrelátó volt, az év utolsó heteiben a piac felmérésével, ajánlatkérésekkel és -tétellel, hitelbírálattal, kalkulációkkal felkészült a támogatások mihamarabbi igénybevételére.” Kiemelte: mivel az árak változását elsősorban a kereslet mozgatja, az árszint akkor emelkedhet ismét, ha a forgalom is tartós növekedésbe kezd.

Otthonteremtési program ingatlan
Kapcsolódó cikkek