Két évre megtiltja a lakásvásárlást a külföldiek számára Kanada, ezzel párhuzamosan pedig dollármilliárdokat fordít az építkezések ösztönzésére, így próbálva meg lehűteni a kedélyeket az ingatlanpiacon – írja a Bloomberg. A vásárlási tilalom nem vonatkozik azokra a külföldi állampolgárokra, akik állandó kanadai lakosnak számítanak.

Az intézkedéscsomagot a Chrystia Freeland pénzügyminiszter által csütörtökön benyújtott költségvetési tervezet is tartalmazza. Ennek keretében több milliárd kanadai dollárt fordítanának megfizethető lakások építésére, és ösztönöznék az önkormányzatokat, hogy lehetővé tegyék az ingatlanok mindél gyorsabb felhúzását.

Fotó: COLE BURSTON / AFP

A kanadai kormányt egyre inkább aggasztja a lakhatási költségek elszállása, Justin Trudeau miniszterelnök ezért határozott lépéseket tervez a lakáspiac kordában tartása érdekében.

Kanadában több mint 50 százalékkal emelkedtek a lakásárak az elmúlt két évben. Februárban havi rekord dőlt meg azzal, hogy a januári 693 ezerről 869 ezer dollárra emelkedett a lakások átlagos ára.

Kétlem, hogy ez a kétéves »sebtapasz« hatással lesz az alapvető kínálati hiányra

– mondta Simeon Papailias, a REC Kanada ingatlanbefektetési cég alapítója.

Betiltják a vakliciteket

Trudeau tavalyi választási kampányában az ingatlanokra vonatkozó úgynevezett vaklicitálás betiltását is szorgalmazta, ami azt jelenti, hogy egy ingatlan elárverezésénél titokban tartják a végső összeget. A kormány – az mellett – ezt a folyamatot teszi felelőssé az ingatlanár-emelkedések felgyorsulásáért. Az ilyen liciteken ugyanis akár több százezer dollárért kelnek el ingatlanok.

Ennek felszámolására a Kanadai Ingatlanszövetség egy kísérleti projekt részeként valós időben jeleníti meg az árveréses ajánlatokat saját tőzsdei honlapján.