Az energiaárak jelentős drágulásának és a rezsiszabályok változásának következtében egyre jobban kezd elszakadni egymástól az eladó lakások és házak piaca – világított rá az Ingatlan.com legújabb, az szeptemberi alakulását bemutató elemzése.

dunahouse
ingatlan
eladó
Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

A lakóingatlanok iránti kereslet az előző hónaphoz hasonlóan tovább csökkent szeptemberben. Éves összevetésben 10 százalékkal esett vissza az ezer eladó lakásra és házra jutó érdeklődések száma, ez felülmúlta az augusztusi 8 százalékos csökkenést. Ezzel együtt összességében csaknem 200 ezer érdeklődést jegyeztek az eladó lakóingatlanok iránt.

Az is látszik a friss adatokból, hogy a lakások és a házak piaca kezd elválni egymástól

– nyilatkozta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

Szeptemberben több mint 37 ezer eladó lakás- és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok és az ingatlanközvetítők.

Ez ugyanannyi, mint egy évvel korábban, és 4 százalékkal több a feladott hirdetés, mint augusztusban.

Az év kilencedik hónapjában 2015 óta soha nem hirdettek meg annyi eladó házat, mint az idén. A szakértő ezt azzal magyarázza, hogy sokan még jó áron igyekeznek túladni a magasabb energiafogyasztású és nagyobb alapterületű házukon.

Ez egy olyan eladási hullám előjele lehet a házak esetében, amely a téli hónapoktól kezdve tetőzhet.

A kínálat bővülésével párhuzamosan kialakuló keresletcsökkenés miatt a lakáspiaci drágulás lelassulhat, ez különösen a felújításra szoruló családi házak esetében lesz látványos. Kérdés, hogy a házukat eladó tulajdonosok közül hányan jelennek meg vásárlóként a lakások piacán, és mekkora extra keresletet generálnak majd. A házakból lakásba költözők ugyanis támaszt adhatnak az eladó lakások árainak.

Tisztul a kép rezsiszámlaügyben

Az egyetemes szolgáltató ügyfelei többféleképpen is módosíthatják, hogy mennyi gázt kívánnak vételezni fűtési és mennyit egyéb célra, válthatnak a diktálós és az átalánydíjas fizetés között, és csökkenthetik a várható éves felhasználásuk nagyságát is. Ám bármit is lépnek, ha az év folyamán nem használnak többet a kedvezményes áron vásárolható mennyiségnél, akkor a végső elszámolásnál nem is fizetnek többet.