A keresletcsökkenés miatt mindenütt jobb helyzetbe kerültek a vásárlók az egy évvel korábbihoz képest. Országos átlagban már közel 6 százalékos alkura van esélyük a vevőjelölteknek, szemben a tavaly év eleji kevesebb mint 4 százalékos árengedménnyel – közölte az ingatlan.com.

Estate,Agent,Giving,House,Keys,To,Man,And,Sign,Agreement
,estate agenít giving house keys to man and sign agreement in office
Fotó: Natee Meepian

Az eladó lakások iránti kereslet csökkenése, valamint a bővülő kínálat nagyban javította a vevők helyzetét és nagyobb esélyt ad a hitelből vásárolni szándékozók számára. Sikeres alkuval a lakásvásárláshoz szükséges kölcsön összege is mérsékelhető – mutatott rá a helyzetből fakadó előnyökre az elemzés. 

Egy 50-60 millió forintos kezdeti áron piacra dobott lakásnál 2-3,6 milliós megtakarítást jelenthet a sikeres alku

 – mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője. 

 

A példát tovább fűzve, ha egy 25 milliós lakáshitel helyett az alku eredményeként elég lehet egy 22 milliós is, akkor ezzel több mint 25 ezer forinttal csökkenthető a havi törlesztőrészlet 20 éven keresztül. A money.hu adatai szerint ugyanis a legkedvezőbb 25 millió forintos, 20 éves futamidejű, 10 éves kamatperiódusú minősített fogyasztóbarát lakáshitel esetén 213 ezer forint helyett alig több mint 187 ezer lesz a törlesztőrészlet.

Kamatcsökkentés alkuval

A csökkentett törlesztőrészlet azzal lehet egyenértékű, mintha az eredetileg tervezett hitelösszeghez 2-3 százalékkal alacsonyabb kamattal jutna a vevő. Ez pedig most komoly előnyt jelenthet, mivel a legolcsóbb lakáshitelek kamatai is 8-9 százaléknál járnak.

Sok vásárló számára a törlesztőrészlet összege azért kritikus, mert ez lehet a feltétele annak, hogy egyáltalán hitelhez jussanak. 

A jelenlegi adósságfékszabályok értelmében a felvett lakáshitel törlesztőrészlete nem haladhatja meg a háztartás havi jövedelmének 25–60 százalékát.

Az alku nemcsak a vevőknek, hanem az eladóknak is kedvezhet. 

„Az aktuális piaci helyzet és az érvényben lévő hitelezési szabályok miatt könnyen elképzelhető, hogy az eladók többet nyernek azon, ha a vevőjük hitelképessé válik és létrejön az adásvétel, ahhoz képest, mint amennyit elbuknak az alku összegén” – fogalmazott az ingatlan.com szakértője.