Lassabban döntenek a vevők, az ingatlanok több időt töltenek a piacon, minden lakástípusnál nőtt a forgási idő – tájékoztatott az országos felmérésének adataira hivatkozva Otthon Centrum. 

20210111 Budapest Otthon CentrumEladó lakás Ingatlan eladásFotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG 20210111 Budapest 
Otthon Centrum
Eladó lakás 
Ingatlan eladás
Fotó: Kallus György  LUS  Világgazdaság  VG
Fotó: Kallus György / Világgazdaság

A korábbinál sokkal fontosabb szempont lett a vásárláskor az ingatlan állapota és minősége – derült ki a piaci körképből.

Együttesen hat az ingatlanpiacra és lassítja az egyébként is lomha nyári tempót az és az energiahordozók tartósan magas ára, valamint a jelenlegi gazdasági klíma

– ismertette az Otthon Centrum (OC) országos összegzésének legfontosabb megállapítását Soóki-Tóth Gábor. 

Minden lakástípusnál nőtt a forgási idő, vagyis a vásárlók lassabban döntenek, és az ingatlanok a korábbinál hosszabb időt töltenek a piacon. 

A féléves adatok szerint

legjobban a téglalakások tartják magukat,  itt az értékesítési átlagidő 93 nap, ami csak két nappal több az előző évinél. Ezzel szemben a panellakások 79 napos forgási ideje már jelentősen, három héttel hosszabb a 2022-es átlagértéknél. 

A családi házak idei, 150 napos értékesítési átlaga ugyancsak két héttel hosszabb a tavalyinál. 

Változatlanul a panelt lehet a leggyorsabban eladni – hiszen a városlakóknak ez a leginkább megfizethető lakhatási megoldás –, de a többi ingatlantípussal szembeni előnye jelentősen zsugorodott. Az átlagos 79 naphoz képest kedvezőbb érték jellemzi Budát (72 nap) és a régió központokat (73 nap), míg a külső pesti kerületekben és a kisebb megyei jogú városokban átlagos, az agglomerációban és a kisebb településeken valamivel magasabb (90 napos) átlagot mért az OC. 

Kifulladt a lakáspiaci drágulás lendülete, stagnálnak a kínálati árak

Csökkenő kereslettel párhuzamosan bővülő kínálat jellemzi a hazai lakáspiacot idén, aminek következtében a kínálati árak csak minimálisan, Budapesten is csupán 1 százalékkal nőttek, sőt van, ahol stagnáltak, év elején kifulladt a máskor szokásos drágulás lendülete. Az összesített áremelkedés az első negyedévben 2 százalék alatti volt.

Nemcsak országos átlagban, hanem minden településtípus esetében nőtt az értékesítési idő. A megyei jogú városokban egy héttel, az agglomerációban és Budán két héttel hosszabb időt tölt a piacon az ingatlan. A főváros pesti részein, illetve a kisebb városokban valamivel lassabb a tempó, és egy hónappal hosszabbodott az értékesítéshez szükséges idő.

A kisvárosokban 25 nappal, vagyis 

jelentősen nőtt az értékesítési idő, ami annak tudható be, hogy arányaiban több rosszabb állapotú ingatlan került a piacra.

Ezzel szemben a belvárosban 11 nappal csökkent az ingatlanok eladásához szükséges idő. Hagyományosan a használt házak értékesítéséhez szükséges a legtöbb idő és ez a kategóriában tapasztalható 150 nappal idén sincs másként. A legkevesebb ideig Budán vannak a piacon a családi házak (114 nap), de külső Pest és Pest vármegye is az átlag alatt van (140 nap). A vidéki városokra az országos átlag jellemző, míg a kisebb településeken a 160 nap feletti norma kedvezőtlenebb értékesítési lehetőségeket mutat. 

House,Model,With,Real,Estate,Agent,And,Customer,Discussing,ForHouse model with real estate agent and customer discussing for contract to buy house, insurance or loan real estate background.
Fotó: Shutterstock

Mindez nem meglepő, mivel a hazai lakásállomány minősége a vidéki, kisebb településeken a legrosszabb, miközben az utóbbi hónapokban az ingatlan állapotának és minőségének szerepe felértékelődött a vásárlók szemében

– magyarázta a folyamatokat Soóki-Tóth Gábor. 

A használt házak esetében 12 nappal nőtt az értékesítési idő. Ez a fővárosban kevesebb, ott egy héttel nőtt a forgási idő, míg ez a mutató Pest vármegyében két héttel hosszabbodott. A vidéki településeken a háromhetes növekedés ugyancsak a lakásállomány általános minőségével van összefüggésben, és a jobb állapotú ingatlanok esetében az eladási idő kisebb mértékben nőtt.