Több újdonságot is hozott az felsőoktatási ponthatárhirdetés után beinduló idei albérletszezon – derül ki az Ingatlan.com elemzéséből, amely bemutatja a kiadó és eladó lakások iránti keresletnek az elmúlt hetekben tapasztalható változását.

r Albérlet, költözés. Fotó: Pesti Tamás PT Fejér Megyei Hírlap
Fotó: Pesti Tamás / Mediaworks

 

Élénkülés mindkét oldalon

A hónapok óta tartó lakbéremelkedés miatt rendhagyó módon robbant be a kiadó lakások iránti kereslet az idei szezonban – olvasható az Ingatlan.com közleményében. 

Az érthető, hogy a kiadó lakások iránti kereslet felélénkült a korábbi hónapokhoz képest. A felvételi ponthatárok kihirdetése óta országosan 13 százalékkal nőtt az albérletek iránti heti érdeklődések száma. Ezzel párhuzamosan 30 százalékkal több érdeklődés érkezett az eladó lakásokra a ponthatárhirdetést követő héten, amire korábban nem volt példa

– magyarázta az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője, Balogh László. Hozzátette, ez utóbbi jelenség azzal magyarázható, hogy az egyetemisták szüleinek egy része az eladó lakások piacán látható megtorpanás és árcsökkenés miatt megnézte, hogy a dráguló albérletek miatt érdemes-e esetleg ingatlant vásárolni. Végül az érintettek nagy része a bérlés mellett döntött, mert az eladó lakások iránti érdeklődések száma egy héttel később már visszaesett a korábbi szintre. Ennek hátterében az állhat, hogy az elmúlt évben végbement lakásár-korrekció még nem érte el azt a szintet, amely a vevőket a piacra csábítaná.

Kiadta a lakását az albérleti szezonban? – Így kell adóznia a bevétel után

Bár magánszemélyként a nem turisztikai célú kiadás áfamentes, adózni azért kell az albérletek után is.

 

Intenzívebb a keresletrobbanás éves szinten is

A kiadó lakások iránti kereslet a ponthatárhirdetés után Budapesten 12 százalékkal erősödött. 

A legnagyobb egyetemvárosokat is felsorakoztató vármegyeszékhelyeken pedig 19 százalékkal volt nagyobb az érdeklődés az albérletekre, mint a szezon előtt.

Balogh László kiemelte, hogy a keresletélénkülés éves összevetésben is jelentős. Az idei szezonstartot követően hetente 9 százalékkal több az érdeklődés a kiadó lakások iránt, mint a tavalyi ponthatárhúzás utáni időszakban.

A legjobb albérletek órák alatt elmennek

A szakértő szerint a megnövekedett kereslet szinte rögtön felszívja a bővülő kínálatot is. Országszerte már több mint 13 400 kiadó lakás és ház hirdetéséből válogathatnak a bérlők, de a legjobb albérleteket a tulajdonosok már órák alatt ki tudják adni ebben az időszakban. 

Az albérletszezon következő hulláma augusztus 15. után várható. 

Ekkor hirdetik ki az egyetemek és főiskolák, hogy kinek jutott kollégiumi férőhely, és kinek kell bérléssel megoldani a lakhatását.