A hosszú távú lakáskiadás csúcsszezonja az augusztus, ezért kedden közleményben hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) annak szabályaira. A tájékoztatás szerint fontos, hogy a bérlők rendelkezzenek érvényes lakásbérleti szerződéssel és a bérleti díj kifizetése is dokumentálva legyen. Erre a legegyszerűbb megoldás az átutalás.

A közleményből kiderül az is, hogy a albérletkiadáshoz nem feltétlenül kell adószámot sem kiváltani, ha a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát. A lakáskiadás mindemellett áfamentes, ha a bérbeadó magánszemély és a bérbeadás nem turisztikai célú.

 

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a lakáskiadás teljes mértékben adómentes lenne – hívja fel a figyelmet erre a kiemelve, hogy az ebből származó jövedelmet kétféleképpen lehet kiszámítani: egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt csökkentik az igazolható költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés. A másik lehetőség, hogy 

a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó.

Az így szerzett jövedelem 15 százalékon adózik, és ezután negyedévente kell adóelőleget fizetni, valamint azt az éves szja-bevallásban is fel kell tüntetni. Az mértéke 15 százalék. Az ingatlankiadás adózásáról bővebb információt itt találhat.