Tavaly a legnagyobb mértékben, 27 százalékkal Veszprém vármegyében nőttek a négyzetméterárak – közölte a saját adatai alapján a Duna House.

A,Residential,Area,With,Single-family,Houses,In,A,Suburb,OfA residential area with single-family houses in a suburb of Veszprem, a city near Lake Balaton in Hungary, with a block of flats on a hill on the horizon
Fotó: Shutterstock

A közlemény idézte Benedikt Károlyt, a Duna House PR- és elemzési vezetőjét, aki elmondta, a Duna House értékesítési adatai szerint annak ellenére, hogy 2022-höz képest mintegy 20 százalékkal visszaesett a lezárult eladások mennyisége a vármegyében, az egyik legjelentősebb, 27 százalékos áremelkedést követően, 618 ezer forintos átlagos négyzetméterárral zárta a tavalyi évet Veszprém vármegye. 

Az átlagos ingatlanérték 44 millióról 52 millió forintra nőtt, ugyanakkor ezért az összegért 8 négyzetméterrel kisebb, átlagosan 84 négyzetméteres otthonokat szerezhettek itt a vevők 

– tette hozzá a szakértő.

Itt lehet a fordulat a lakáspiacon: berobbant a kereslet az év elején

Jelentősen élénkült a kereslet januárban az Ingatlan.com összesítése szerint. Bár a piacon egyre több vevő jelenik meg, az árak még nem emelkednek.

Benedikt Károly a közleményben megjegyezte, a vármegyei átlagárra hatással van a Balaton közvetlen közelében elhelyezkedő települések népszerűsége. Ezek közül jó pár a szempontjából preferált kistelepülésnek számít, ezért az itt letelepedők számára nem csak a de a falusi által kínált kedvezmények és támogatások is segítik majd idéntől az otthonteremtést.

A négyzetméterárakat tekintve a vármegye legkiemelkedőbb városa Tihany, ahol az ingatlanközvetítő értékesítési adatai szerint 2023-ban már 1,6 millió forint körül alakult az átlagos négyzetméterár. 

Az idei év és a település falusi CSOK-os érintettsége pedig még feljebb tornázhatja majd az így is főváros szintű árakat.

Mindezek mellett jelentős kiadást jelent az otthonteremtés Csopakon és Balatonfüreden is, ahol – az ingatlanközvetítő által értékesített ingatlanok adatai alapján – 1,5 millió forint, illetve 1 millió forint körüli értéket tett ki 2023-ban a négyzetméterenkénti átlag.