A maholnap 96 esztendős Pauline Newman a legidősebb praktizáló szövetségi bíró az Egyesült Államokban, ám a kollégái szerint már nem képes ellátni a feladatát. Csakhogy ő ezzel nem ért egyet, úgyhogy beperelte őket, mondván: alkotmányellenesen akarják eltávolítani a hivatalából.

Pauline Newman számos díj birtokosa.
Fotó: The Washington Post / Bill O’Leary

A két világháború között, 1927. június 20-án New Yorkban született Newman eredetileg orvos szeretett volna lenni, de sehova sem voltak hajlandók felvenni. Jobb híján elment kémiát tanulni a Yale gyakorló iskolájába, de aztán ezen a pályán sem válogathatott a lehetőségek között, a vele szóba álló egyetlen cégnél is ő volt az egyetlen női kutató. Ráadásul addig nyaggatták, hogy legyen inkább könyvtáros, amíg meg nem fenyegette őket, hogy otthagyja az egész intézményt. 

Aztán megjárta Párizst, ahol mixerként dolgozott, a tengerentúlra visszatérve pedig – ismét jobb híján – szabadalmi kérvényeket kezdett írogatni. 

Így lett belőle a szabadalmi ügyekkel foglalkozó ügyvéd, majd pedig bíró – ekként dolgozik mind a mai napig.

Joe Biden a példa

Csakhogy 95, sőt, másfél hét híján 96 évesen a kollégái szerint már otthon kéne ücsörögnie. Ugyanakkor ő a szövetségi kerületi fellebbviteli bíróság főbírója, és egész életre szól a megbízatása. Mégsem kap már ügyeket, nincs már meg az asszisztense, a jogászsegédje és a hivatali számítógépe sem. Szerinte mindet elvették tőle, mások szerint viszont a munkatársai hagyták el őt a „bizarr” és „paranoid” viselkedése miatt, és a tény, hogy mindezt nem látja be, éppen annak a bizonyítéka, hogy már nem alkalmas a munkavégzésre.

Ha tényleg legyengültem volna fizikailag és mentálisan, ahogy mondják, akkor remélem, lenne még annyi eszem, hogy lemondjak. Ám én úgy érzem, továbbra is tudok segíteni, és ez a kötelességem is. Sőt, ezért neveztek ki

– mondta Newman, akinek irodája egyébként a Fehér Házra néz Washingtonban.

Irodájából nemcsak a Fehér Házra, hanem a Washington-emlékműre is rálátni.
Fotó: The Washington Post / Bill O’Leary

Azzal érvel, hogy a kor önmagában mit sem jelent, hiszen mindegy, hogy őt még Ronald Reagan nevezte ki, manapság nemcsak a bírák, hanem a szenátorok, az elnökjelöltek és elnökök is korosabbak, mint valaha, Joe Biden ráadásul duplázni készül. Emlékeztetett rá, hogy manapság a technika gyorsabban fejlődik, mint eddig bármikor, tehát az ő sok-sok évtizedes tapasztalata aranyat ér a szabadalmi ügyekben.

Tagadja a szívrohamot

Abban egyébként nincs vita, hogy a terület úttörőjéről és legendájáról van szó, ezzel a szövetségi kerületi bíróság főbírója is egyetértett. 

Kimberly Moore közölte: Newman egyszer elmesélte neki, hogy csakis azt bánja az életében, hogy olykor befogta a száját, úgyhogy ő éppen a tanács miatt nem hallgathat, amikor a veterán kollegina eltávolítását szorgalmazza. 

Moore egyébként a visszavonulásra, vagy legalább egy „szenior” státuszra kérte Newmant, aki viszont kijelentette, nem megy sehova, mert „ő az egyetlen, aki törődik a szabadalmi rendszerrel és az innovációs politikával”.

„Ez talán túlzás” – jelezte Moore a The Washington Post cikke szerint némi mosollyal a szája szegletében. 

Június 20-án tölti be a 96-ot.
Fotó: The Washington Post / Bill O’Leary

Azóta számos vizsgálat indult Newman ellen az alkalmassága feltárására. 

A panaszok szerint rettenetesen lassan dönt, és nem ír szakvéleményeket, egy közelmúltbeli számítógépes tréninget nem tudott elvégezni, ha pedig nem talált egy fájlt a gépén, akkor a hekkereket vádolta betöréssel, 

és még az is előfordult, hogy egy hatályos szabályt elfelejtve egy rég halott bíró döntésére hivatkozott. Moore szerint a 2021-es szívrohama óta egyszerűen nem ugyanaz a személy, „jelentős mentális romláson” ment keresztül, Newman viszont tagadja, hogy valaha is szívrohama lett volna. 

A törődése miatt lassú

A nagy kérdés mégis az, hogy el lehet-e távolítani egy életre szóló mandátummal megbízott bírót.

Newman védelmére összeállt egy nonprofit csapat, amelynek képviselője, Greg Dolin – a védenc egy korábbi munkatársa – szerint jogos felvetés, hogy okos dolog-e élethosszig tartó megbízatással ellátni bárkit, de ha ez a szabály, akkor be kell tartani. Dolin szerint Newman csak azért tűnik lassúnak, mert „annyira törődik” az ügyekkel, és mindig is lassan írt.

A témához hozzászóló professzor, az Indiana Egyetemen oktató Charles Geyh szerint 

azon bírák számára, akik tényleg életük végéig akarnak hivatalban maradni, a visszavonulás az öngyilkossággal egyenlő.

„Én, vagy legalábbis a DNS-em meghazudtolja a valószínűség törvényeit” – összegzett Pauline Newman, aki szerint a 89 éves korában elhunyt testvére sajnos „túl korán ment el”, ő ugyanakkor még legalább öt évre tervez, méghozzá a következő céllal: hogy kijavítsa a kollégái hibáit.