Az egy dolog, hogy 2022-vel egyetemben 2023-ban is a Budapesti Corvinus Egyetem nemzetközi gazdálkodás szakának angol nyelvű oktatásához kellett a legmagasabb bekerülési pontszám, de a többi közgazdasággal-pénzüggyel foglalkozó szakhoz is kiemelkedő felvételi szükségeltetett.

A szerencséseknek megérkezett a felvételről biztosító sms.
Fotó: Nagy Gábor / Kisalföld

A csúcsot tehát a Corvinus tavaly még „csak” 478-as, idén már 480 pontos elvárása jelenti, és a hagyományosan magas pontszámot igénylő intézmény amúgy is kitett magáért: 13 szakjához kellett legalább 450 pontos teljesítmény.

Kik fértek fel a dobogókra?

Ehhez gzadsági témájú szakok tekintetében közel sem tudott jutni egyetlen másik egyetem sem, pedig változatos a kínálat. A nemzetközi gazdálkodás, gazdálkodás és menedzsment, alkalmazott közgazdaságtan, pénzügy és számvitel, és marketing mellett 

tanulhatók olyan határtudományok is, mint például a szintén a Corvinuson ajánlott gazdaság és pénzügy-matematikai elemzés, illetve a filozófia, politika, gazdaság hármasa, méghozzá angol nyelven. 

Említhető továbbá a gazdaságinformatikus szak, amely már abba a vonulatba tartozik, hogy a gazdasági és IT-tudást ötvözzék: az ilyen és hasonló képzettségűekre elképesztő a kereslet és főleg az igény. A magyar kormánynak is szándéka, hogy 2030-ra minden második felsőoktatásban részt vevő hallgatónk az MTMI-területen (matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai) tanuljon.

Mindenesetre az említett gazdasági szakok top 3-as bontásai az alábbiak szerint festenek:

Nemzetközi gazdálkodás

  1. Budapesti Corvinus Egyetem (angol nyelven) 480 
  2. Eötvös Loránd Tudományegyetem (angol nyelven) 425
  3. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 419 

Gazdálkodás és menedzsment

  1. Budapesti Corvinus Egyetem (angol nyelven) 469 
  2. Budapesti Corvinus Egyetem 456 
  3. Pécsi Tudományegyetem (angol nyelven) 426 

Pénzügy és számvitel

  1. Budapesti Corvinus Egyetem 464 
  2. Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 418 
  3. Pécsi Tudományegyetem 411 

Kereskedelem és marketing

  1. Eötvös Loránd Tudományegyetem 419
  2. Budapesti Gazdasági Egyetem (angol nyelven) 412 
  3. Pécsi Tudományegyetem 410 

Gazdasági kapcsolatú szakok

  1. Budapesti Corvinus Egyetem: filozófia, politika, gazdaság (angol nyelven); gazdaság és pénzügy-matematikai elemzés 461 
  2. Budapesti Corvinus Egyetem: alkalmazott közgazdaságtan 459
  3. Budapesti Corvinus Egyetem: alkalmazott közgazdaságtan (angol nyelven) 456 
  4. Budapesti Corvinus Egyetem: gazdaságinformatikus 452 
Nagyon sok jelentkező közül válogathattak a gazdsági témákat oktató egyetemek.
Fotó: Bujdos Tibor / Észak-Magyarország

Egyébként a szokásoknak megfelelően a gazdálkodás és menedzsment szakokra jelentkeztek a legtöbben (14 375-en), a kereskedelem és marketingre a második legtöbben (9802), és a vonatkozó népszerűségi listára felfért még 7.-ként a pénzügy és számvitel (5441), valamint 9.-ként a nemzetközi gazdálkodás (5146) is.

Mi történik mostantól?

Összességében 126 449-en jelentkeztek idén a felsőoktatásba – még 74 és 75 évesen is jelentkeztek tolmácsolást és germanisztikát tanulni –, ami tavalyhoz képest 34 százalékos emelkedés, továbbá 2011 óta a legmagasabb szám. Ebbe belejátszhatott, hogy már nem mindenhova volt kötelező az emelt szintű érettségi – habár a kelendőbb szakokon nyilván elengedhetetlen maradt. 

Szintén idéntől teljesen elektronikus a jelentkezés. 

Ennek szellemében a sikeres felvételiről a ma esti sms után az Oktatási Hivatal augusztus 5-ig e-mailben is értesíti a diákokat, és a dokumentumok letölthetővé válnak az e-felvételi rendszerben is a „hivatalos iratok” menüpont alatt. 

A boldog videóbeszélgetések után holnaptól már az albérletkínálókat lehet keresni.
Fotó: Löffler Péter / Új Dunántúli Napló

A mai eredményhirdetéstől számított 8 napon belül a felsőoktatási intézmények is megkeresik az újoncaikat további hasznos információkkal, például a beiratkozásról, gólyatáborról és hasonló, már az egyetemi léthez tartozó eseményekről.

Jöhet a következő feladvány!

Aki most nem járt sikerrel, azaz egyetlen megjelölt szakjára sem vették fel, annak sem kell sokáig bánkódnia, sokkal inkább gyorsan rendeznie a sorokat, és felkészülnie a pótfelvételikre. Habár a fennmaradó helyeket szinte kizárólag önköltséges képzés formájában töltik fel, de ha valaki nem akarja mással tölteni a következő tanévet, annak opció lehet az ilyen pótlás.

Akik pedig sikerrel jártak a felvételiken, a ma esti bulik után holnaptól kereshetnek albérletet vagy kollégiumi elhelyezést: az előbbi biztosan nem lesz egyszerű menet.