Meghaladják a 200 ezer forintot a magyar fővárosban az átlagos havi albérleti díjak, erre rakódnak rá a közüzemi számlák és a kaució is, amely most 2-3 havi bérleti díjnak felel meg – közölték a felvételi ponthatárok szerdai kihirdetésével induló albérletpiaci főszezonról az MTI által megkérdezett ingatlanpiaci szakértők.

Budapest, 2021. július 22.Fiatalok a sikeres felvételit ünneplik a Pont Ott Parti - felvételi eredményváró rendezvényen Budapesten, az ELTE Lágymányosi Campusán 2021. július 22-én.MTI/Bruzák NoémiBudapest, 2021. július 22.
Fiatalok a sikeres felvételit ünneplik a Pont Ott Parti - felvételi eredményváró rendezvényen Budapesten, az ELTE Lágymányosi Campusán 2021. július 22-én.
MTI/Bruzák Noémi
Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Garzonlakást 150–170 ezer forintért, két hálószobásat 250–350 ezer, három hálószobásat pedig átlagosan 350–500 ezer forintos bérleti díjért lehet kivenni havonta a főváros frekventált területein. A Duna House (DH) saját adatai alapján jelezte, a fővárosban idén júliusban a havi bérleti díj átlagosan már a 225 ezer forintot is meghaladhatja.
Jellemzően kéthavi kauciót kérnek a tulajdonosok a beköltözéskor, azonban ha kisállattal szeretne költözni a bérlő, akkor inkább háromhavi kaucióval érdemes kalkulálni.

Mennyibe kerülnek a vidéki albérletek?

A vidéki egyetemvárosok közül Debrecenben akár 200 ezer forint körüli árakkal is lehet találkozni. Szegeden és Sopronban 150 ezer, Pécsen 130 ezer, Miskolcon pedig 110 ezer forintos átlagos bérleti díjakat tapasztaltak.
A későbbi félreértések elkerülése végett a DH írásos bérleti szerződést javasol a bérlőknek és a bérbeadóknak is. A legbiztosabb, ha ezt közjegyző előtt kötik, így közokiratnak minősül, és a benne foglaltakat mindkét fél könnyebben tudja érvényesíteni.

Július végén Budapesten már 240 ezer forint volt az átlagos havi bérleti díj

az Ingatlan.com adatai szerint. 

Young,Woman,Sitting,In,New,Apartment,And,Raising,Arms,In
Young woman sitting in new apartment and raising arms in joy after moving in
Fotó: Shutterstock

A legnagyobb kínálatú városrészeket, köztük a III., VIII., XI. és XIII. kerületet 220–250 ezer forintos átlagos bérleti díj jellemezte. A legdrágábbak az I., a II. és az V. kerület 300–368 ezer forinttal.
A legnagyobb egyetemvárosok közül Győrben 185 ezer, Veszprémben több mint 172 ezer, Debrecenben 170 ezer forint az átlag a mostani kínálatot nézve. Olcsóbb városnak számít Pécs és Szeged, illetve Miskolc, ahol 140 ezer és 135 ezer, illetve 100 ezer forintos az átlagos bérleti díj.

Meglepetés várja a diákokat az albérletpiacon idén

A felvételi ponthatárok kihirdetésével heteken belül elstartol az albérleti főszezon, de már most is új bérlők sokasága böngészi a kínálatot. Idén a szűk kínálattal találkozó, kiemelkedően magas kereslet és az egyre növekvő bérleti díjak a szokásosnál is jobban megnehezítik az egyetemistáknak az albérletkeresést.

Budapesten a téglalakások havi bérleti díja az év első hat hónapjában kötött szerződések alapján 236 ezer, míg a legnagyobb vidéki városokban 165 ezer forint az Otthon Centrum (OC) közlése szerint.
Náluk a fővárosban a IX. kerületben 230 ezer, a XI. kerületben 240 ezer, míg a VIII. kerületben 200 ezer forintért találhatnak bérelhető ingatlanokat a hallgatók. Ennél jóval több lakbérrel kell számolnia annak, aki a II. kerületben (341 ezer forint), a VI. kerületben (317 ezer) vagy az V. kerületben (305 ezer forint) szeretne élni egyetemi évei alatt.

Fontos szempont a döntésnél, hogy a kiválasztott lakás hol helyezkedik el az adott városban, mennyire van távol az egyetemtől, és az is, hogy mekkora rezsiszámlára lehet számítani.

A fővárosban az egyetemek környékén, a XI., a III. kerületben, Zuglóban és a belvárosban 200 ezer forint alatt kisebb lakásokat már ritkán találni 

az Otpotthon saját adatai szerint. 
Az albérleti szerződés sarkalatos pontjai között említették egyebek mellett az albérleti díjat, fizetési határidőt, fizetési módot, a bérleti szerződés időtartamát, a kaució összegét, illetve az albérlő és a főbérlő jogait és kötelezettségeit, valamint a bérleti szerződés felmondásának feltételeit.