A munkák több mint negyedéhez volt szükség nyelvtudásra

KKV
Az idei esztendő magunk mögött hagyott második negyedévében nyolcszáznál is több Komárom-Esztergom megyében felkínált új álláshelyről kaptak friss információkat a munkát kitartóan keresők az egyik legnépszerűbb hazai álláskereső honlapon.

A munkaadók az értékesítői pozíciók mellett a mérnököket keresték leginkább, többek közt a térség nagyvállalatainak köszönhetően. A megyében a legkeresettebbek a pár éves munkatapasztalattal rendelkező diplomások, de a diákmunka piaca is jelentősen megélénkült. Elsősorban – érthető okokból – májusban és júniusban pörgött fel látványosan a diákmunka iránti kereslet, miközben általában is évek óta nem látott szintre emelkedett a feladott hirdetések száma. A honlapot üzemeltető szakemberek szerint ez a növekedés bizakodásra ad okot a hazai munkaerőpiac jövőjét illetően.


A második negyedévben is folytatódott az a trend, hogy amíg a legtöbb munkaadó fejlesztőt, könyvelőt és mérnököt keres, addig a munkavállalók a legtöbb jelentkezést banki adminisztrátor és ügyfélszolgálati asszisztens munkakörökre adták le. Szerencsés találkozás, hogy az említett asszisztens munkakörre vágyókat az arányokat tekintve kiemelkedően nagy számban várják. Az állásajánló honlap szabadszavas keresőjébe júniusban több mint ötezer-ötszázan írták be, hogy diákmunka – nyilvánvalóan nagy többségben diákok, de vélhetően akadtak köztük szülők is.


– A júniusban regisztráltak száma összességében meghaladta a tizenháromezret. A többség a tanácsadó cégek által honlapunkra feltett pozíciók mellett az Állami Autópálya Kezelő Zrt. és a CIB Bank hirdetéseire jelentkezett – nyilatkozta Zsédely Krisztián. A honlap értékesítési vezetője ehhez hozzátette, hogy gazdasági szempontból pozitív tendenciának látják, hogy nem csak az álláshirdetések száma, hanem a kifejezetten a bankok által meghirdetett munkahelyek köre is jelentősen növekszik.


Az értékesítési vezető tájékoztatása szerint országos szinten a meghirdetett állások harminchét százalékánál jelölték meg a munkavállalót váró cégek, intézmények, vállalkozások, hogy az alkalmazás alapvető feltételei között szerepel valamilyen szintű nyelvtudás megléte.


A legelterjedtebb elvárás az angol középfokú nyelvvizsga megléte. A fővárosban az említett arány az országossal szinte azonos, de Budapesten több helyen kérnek felsőfokú nyelvvizsgát.


Komárom-Esztergom megyében a felkínált állások több mint negyedéhez volt szükség nyelvtudásra, a legtöbb beosztáshoz elvárás volt a diploma. A munkáltatók legtöbb esetben öt évnél hosszabb munkatapasztalatot jelöltek meg kritériumként.

09:01
Gazdaság

Novemberben is folytatódott a bérek emelkedése

A bruttó átlagkereset 323 000 forint volt 2017. novemberben, 13 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban – derül ki a KSH friss adataiból.
08:44
Gazdaság

A béremelkedésen múlhat az idei infláció

Az energiaárak és a külföldről importált termékek is mozgathatják a magyar áremelkedés mértékét a lapunk által megkérdezett elemzők szerint.
Világgazdaság Piactér