Dokumentumok az APEH-tól

KKV
A "normál" állampolgár elvész a bürokrácia útvesztőjében: csak zúg a feje, amikor különféle ügyek elintézéséhez ilyen vagy olyan igazolást kérnek tőle. Jó esetben legalább azt tudja, mely szervnél kell beszereznie a kért dokumentumot.

Talán már mindenkivel előfordult, hogy valamilyen ügye elintézéséhez különféle dokumentumokat, igazolásokat kértek tőke. Ilyenkor az már jó esetnek számít, amikor az érintett személy legalább azzal tisztában van, hol tudja beszerezni a kért igazolást. Annyi bizonyos, több gyakran kért – adó-, jövedelem-, az illetőségi – igazolást az adóhatóság állít ki, mégpedig kérésre.

Az általános adóigazolásokban az adózó tartozásait, vagy a tartozás hiányát tünteti fel az APEH. A nemleges adóigazolás kiadásának feltétele: az adózó minden esedékes kötelezettségét maradéktalanul teljesítette.

A jövedelemigazolásokban a magánszemélyek adóköteles jövedelmét, illetve a jövedelmet terhelő adófizetési kötelezettséget igazolják. Az igazolást minden esetben csak lezárt adóévre és az adott évre az adózó által benyújtott személyi jövedelemadó-bevallás, az M29-es számú adóbevallást helyettesítő munkáltatói elszámolás, illetve a bevalláspótlás, az adóhatósági ellenőrzés megállapításai és az önellenőrzés adatai alapján adják ki.

Az illetőségigazolásokban az egyes országokkal kötött kettős adóztatást elkerülő egyezményekben foglaltakon kívül eső, jellemzően a magyarországi adóalanyiságot és tevékenységet, áfaalanyiságot igazolják magyar ul, vagy német, angol és magyar- nyelvű igazolási mintákon. Hiteles fordítást mellékelve az adózó által a külföldi adóhatóságtól hozott nyomtatványon is kiadják.

Az adóigazolások kiadásakor a fizetési kötelezettségek teljesítését adónemenként vizsgálják, ezért az esetleges tényleges túlfizetések ellenére az igazolásban a hiányt mutató adónemeket felsorolják. A folyószámla rendezése az adózó feladata, adónemek közötti átvezetésekre az adózó kérelme nélkül nincs lehetőség.

Az igazolások megszerzéséhez kérelmet kell benyújtani, melyre külön nyomtatvány van, ez letölthető az APEH honlapjáról. Ennek használata nem kötelező, de az ügyintézés gyorsítása érdekében a nyomtatványban szereplő adattartalom közlése, illetve a kitöltött kérelemnyomtatvány megküldése, vagy benyújtása célszerű.

A kérelem alapján az illetékes APEH-igazgatóság jár el, az illetékességet az adóazonosító jellel rendelkező magánszemélynél az állandó lakóhely, szervezet, gazdasági társaság és egyéni vállalkozó esetében a bejelentett székhely határozza meg.

Az igazolások kiadására a kérelem beadásától számítva nyolc nap áll az adóhatóság rendelkezésére. Adateltérés vagy -hiányosság esetén az adózót értesítő levélben szólítják fel az eltérés, hiányosság rendezésére, de ebben az esetben az igazoláskiadási határidő meghosszabbodik. Számolni kell azzal, hogy speciális célú igazolásoknál a kiadást megelőző időszakban keletkezett kisebb hiányosságok, késedelmes teljesítések is a kiadási határidő meghosszabbítását okozzák. Az adóigazolás kiadását meggyorsítja, ha az igazolás kiadása előtt egyeztet az esetlegesen fennálló tartozásokról az adózó. (OG)

Hosszú életű termékeket szükséges tervezni

Vonzóvá kell tenni a hazai újrahasznosító ágazatokat a befektetők számára.

Az amerikai kormány több milliárd dolláros segítséget ad a farmereknek

Az újraválasztására készülő elnök az idén már ötödször járt kampányúton a középnyugati Wisconsinban.

Ők a legjobban kereső focisták

Az első helyen nincs nagy meglepetés.

Korrupcióellenes ügynökséget támogatna a FIFA

Gianni Infantino szerint a szövetség anyagilag is támogatna egy olyan ügynökséget, amely a sportban lévő korrupció ellen küzd.
Világgazdaság Piactér