Támogatás vállalkozásoknak

KKV

Most éppen a vállalkozó nők megerősítését szolgáló projekttel készülnek pályázni Brüsszelben a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG Zrt.) biztatására, és létrehozzák a hazai családi vállalkozások egyesületét. Vecsenyi János elnök többek között ezt jelentette be Budapesten, a kisvállalkozás-fejlesztési SEED alapítvány huszadik születésnapi ünnepségén.
„Küldetésünk a fenntartható gazdaság és az esélyegyenlőség előmozdítása az etikus, tudatos és hatékony vállalkozói magatartás népszerűsítésén és fejlesztésén keresztül” – hirdeti magáról az alapítvány a honlapján (www.seed.hu). Céljaik között szerepel a magyarországi vállalkozói kultúra fejlesztése, a vállalkozók szakmai ismereteinek bővítése, a kisvállalkozások versenyképességének növelése, továbbá a hátrányos helyzetű és kisebbségi csoportok gazdasági szerepvállalásának segítése.
„A rendszerváltás küszöbén az elsők közé tartoztunk, akik vállalták a vállalkozói ismeretek terjesztését, a vállalkozói problémák megoldását Magyarországon” – tájékoztatta lapunkat Laczkó Zsuzsa, az alapítvány igazgatóhelyettese. Az elmúlt két évtizedben a hazai alapítóik/támogatóik mellett amerikai, brit, japán, német és holland partnereik is hozzájárultak tevékenységük finanszírozásához, s számos hazai és külföldi pályázaton szerepeltek sikerrel projektjeikkel. Soltész Anikó, az alapítvány pénzügyi vezetője elmondta, hogy a külföldi partnereik közül az amerikaiaktól 300 ezer dollárt, a japánoktól 200 ezer dollárt, a britektől 100 ezer fontot kaptak eddig, s több hazai kiírású, EU-társfinanszírozású pályázaton nyertek támogatást.
Az egyik legsikeresebb projektjük volt a vállalkozó női tréning. Míg a képzésre jelentkezéskor 19 százalékos volt, addig ma 46 százalékos a stabil vállalkozások aránya a szolgáltatásaikat igénybe vevők körében, s 22-ről mostanra 2 százalékra csökkent a munkanélküliek részesedése. Az elmúlt húsz évben összesen több mint 25 ezer ügyfelük volt, több mint négyszáz projektet valósítottak meg, s több mint ezer napon tartottak képzést többek között vállalkozó nőknek, mikrovállalkozásoknak, hátrányos helyzetűeknek és családi vállalkozásoknak.
A további tervei megvalósításához 330 millió forintja van jelenleg az alapítványnak. Természetesen a jövőben is számítanak adományokra, és az eddigieknél jobban kívánnak élni a projektfinanszírozás európai uniós lehetőségeivel. Maróczi Imre, az alapítvány új ügyvezető igazgatója az ünnepség végén a már bevált programok folytatását és a kuratórium jóváhagyásával új kezdeményezések elindítását ígérte ügyfeleiknek.

A legsikeresebb programok

Inkubátorházak menedzsereinek tanulmányútja az USA-ba
Különböző szintű képzési programok vállalkozóknak
Módszertani anyag és munkafüzet, tanári tréning az általános és középiskolai vállalkozásoktatáshoz
Képzések vállalkozó vagy vállalkozást indítani készülő nőknek
Workshopok családi vállalkozásoknak
Vállalkozásra nevelés a szakképzésben – tananyag, tréning tanároknak
Tudnivalók vállalkozóknak az EU lehetőségeiről (pályázás, vállalkozás)
Budapesti roma fiatalok munkaerő-piaci helyzetének javítása (képzés, mentorálás) Forrás: VG-gyűjtés

Hetvenötezer eurót nyert a digitális ergonómia magyar úttörője

Az AXS Motionsystems Kft. digitális ergonómiai fejlesztések mellett a gyártósorokon dolgozók fizikai leterheltségét is vizsgálja.

Szeptemberben is lendületben maradtak a bérek

A szeptemberi bruttó átlagkereset 392 300 forint volt.

Harmadik hónapban csökkent az orosz feldolgozóipar teljesítménye

Az orosz feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) május óta legalacsonyabb szintre, 46,3 pontra süllyedt az októberi 46,9 pontról.

Bécsben megnyílt a legnagyobb „tesztutca”

Az osztrák fővárosban applikációval és szűrőpontokkal védekeznek a járvány ellen.
Világgazdaság Piactér