Új pályázatok a nyáron

KKV | Nemzeti Fejlesztési Terv

Az utóbbi három évben 2725 pályázatot nyújtottak be vállalkozások Észak-Alföldön az Új Magyarország fejlesztési terv Gazdaságfejlesztési operatív programja keretében, ebből 1570-et támogatott is a pályázatokat elbíráló hatóság – derül ki a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt. lapunknak küldött adatsorából. Ez a két szám jóval magasabb a régiók országos átlagánál, mivel ez utóbbi a befutott pályázatok terén 2050-et, a támogatottakén pedig 1199-et mutat.
A legnépszerűbb Észak-Alföldön is a mikro- és kisvállalkozások technológiai fejlesztésére kiírt automatikus eljárású pályázat. Az automatikus eljárás azt jelenti, hogy a beadványokat nem bírálóbizottság értékeli, hanem a cégek által kitöltött formanyomtatványok alapján egy gyorsabb döntési mechanizmus segítségével döntenek a támogatásról. A pályázatok kedvező elbírálását követő szerződéskötéshez képest 15 napon belül kézhez kaphatják a cégek az első forintokat. Ez a támogatás technológiai fejlesztést eredményező beruházásokra igényelhető: új vagy három évnél nem régebbi használt eszköz beszerzésére, illetve információtechnológia-fejlesztésre, doménnév-regisztrációra és a hozzá kapcsolódó honlapkészítésre, valamint minőség-, környezet- és egyéb irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetésére és tanúsíttatására.
A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg tízmilliárd forint az idén. E pályázat keretében az igényelhető támogatás összege minimum egy-, maximum húszmillió forint. Az elnyerhető támogatás maximum az öszszes elszámolható költség 30–50 százaléka a projekt megvalósítási helyszíne szerinti kistérség fejlettségének függvényében. Jelen pályázat keretében 1000–1300 projekt finanszírozására van lehetőség. E kiírásra a magyarországi mikro- és kisvállalkozásnak minősülő gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozók pályázhatnak. Ami a következő hetekben megnyíló pályázati lehetőségeket illeti: június 7-től adható be az Akkreditált klaszterek vállalati innovációjának támogatása (klasztertagok számára, GOP-2010-1.3.1/B) pályázat, melynek keretében 15–500 millió forintra lehet pályázni. A vállalati innováció támogatása (GOP-2010-1.3.1/A) jelű pályázat június 25-től érhető el, ugyanekkora támogatási összeggel. Július 15-től válik elérhetővé a Piacorientált kutatás-fejlesztés támogatása (GOP-2010-1.1.1) című pályázat, melynek keretében akár egymilliárd forintos támogatás is igényelhető.
Az országos eredmények tekintetében a GOP által meghirdetett kiírásokra 2010 májusáig öszszesen több mint 18 ezer pályázat érkezett be. Az irányító hatóság 10 783 pályázatot támogatott döntésével, a megítélt összeg közel 324 milliárd forintot volt. Az eddigi kifizetett támogatás 120,7 milliárd forint. A Közép-magyarországi operatív program esetében 2010 májusáig összesen 4118 ezer pályázat érkezett be. Az irányító hatóság 2387 pályázatot támogatott döntésével, a megítélt összeg kevés híján elérte az 52 milliárd forintot. Az eddig kifizetett támogatás közel 20 milliárd forint. VG

Sikeres volt a City fellebbezése, indulhatnak a BL-ben

Megnyugodhatnak a manchesteri kékek hívei, csak 10 millió euróba került a pénzügyi fair play megsértése, a BL-indulás nem veszett el.

Varga Mihály: Érthetetlenek az aránytalanságok

A magyar álláspont szerint igazságos és rugalmas forráselosztásra van szükség az uniós válságkezelésben.

Rossz a nyugdíjpénztári teljesítmény

A tanulmány szerint a második pillérben nagyobb hozamokat kellene biztosítani a takarékoskodóknak, és módosítani kellene a díjakon is.

Több százmillió forint a vallásos könnyűzene támogatására

A magyar keresztény vallásos könnyűzene az elmúlt időszakban felkerült a világtérképre, komoly sikereket ért el – mondta a kultúráért felelős államtitkár.
Világgazdaság Piactér