Új pályázatok a nyáron

KKV | Nemzeti Fejlesztési Terv

Az utóbbi három évben 2725 pályázatot nyújtottak be vállalkozások Észak-Alföldön az Új Magyarország fejlesztési terv Gazdaságfejlesztési operatív programja keretében, ebből 1570-et támogatott is a pályázatokat elbíráló hatóság – derül ki a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt. lapunknak küldött adatsorából. Ez a két szám jóval magasabb a régiók országos átlagánál, mivel ez utóbbi a befutott pályázatok terén 2050-et, a támogatottakén pedig 1199-et mutat.
A legnépszerűbb Észak-Alföldön is a mikro- és kisvállalkozások technológiai fejlesztésére kiírt automatikus eljárású pályázat. Az automatikus eljárás azt jelenti, hogy a beadványokat nem bírálóbizottság értékeli, hanem a cégek által kitöltött formanyomtatványok alapján egy gyorsabb döntési mechanizmus segítségével döntenek a támogatásról. A pályázatok kedvező elbírálását követő szerződéskötéshez képest 15 napon belül kézhez kaphatják a cégek az első forintokat. Ez a támogatás technológiai fejlesztést eredményező beruházásokra igényelhető: új vagy három évnél nem régebbi használt eszköz beszerzésére, illetve információtechnológia-fejlesztésre, doménnév-regisztrációra és a hozzá kapcsolódó honlapkészítésre, valamint minőség-, környezet- és egyéb irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetésére és tanúsíttatására.
A pályázat meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg tízmilliárd forint az idén. E pályázat keretében az igényelhető támogatás összege minimum egy-, maximum húszmillió forint. Az elnyerhető támogatás maximum az öszszes elszámolható költség 30–50 százaléka a projekt megvalósítási helyszíne szerinti kistérség fejlettségének függvényében. Jelen pályázat keretében 1000–1300 projekt finanszírozására van lehetőség. E kiírásra a magyarországi mikro- és kisvállalkozásnak minősülő gazdasági társaságok, szövetkezetek, egyéni vállalkozók pályázhatnak. Ami a következő hetekben megnyíló pályázati lehetőségeket illeti: június 7-től adható be az Akkreditált klaszterek vállalati innovációjának támogatása (klasztertagok számára, GOP-2010-1.3.1/B) pályázat, melynek keretében 15–500 millió forintra lehet pályázni. A vállalati innováció támogatása (GOP-2010-1.3.1/A) jelű pályázat június 25-től érhető el, ugyanekkora támogatási összeggel. Július 15-től válik elérhetővé a Piacorientált kutatás-fejlesztés támogatása (GOP-2010-1.1.1) című pályázat, melynek keretében akár egymilliárd forintos támogatás is igényelhető.
Az országos eredmények tekintetében a GOP által meghirdetett kiírásokra 2010 májusáig öszszesen több mint 18 ezer pályázat érkezett be. Az irányító hatóság 10 783 pályázatot támogatott döntésével, a megítélt összeg közel 324 milliárd forintot volt. Az eddigi kifizetett támogatás 120,7 milliárd forint. A Közép-magyarországi operatív program esetében 2010 májusáig összesen 4118 ezer pályázat érkezett be. Az irányító hatóság 2387 pályázatot támogatott döntésével, a megítélt összeg kevés híján elérte az 52 milliárd forintot. Az eddig kifizetett támogatás közel 20 milliárd forint. VG

Több mint hat és félmillió amerikai vár segítségre

Soha nem látott szintre nőtt a munkanélküli segélyt kérők száma az Egyesült Államokban a koronavírus-járvány alatt.

2,9 százalékos államháztartási hiánnyal számolnak

Magyarország EDP-jelentése 2,9 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal és 67,4 százalékos államadóssággal számol 2020-ra.

Munkahelymegtartó bértámogatást szorgalmaz az MKIK

Az MKIK ágazati szintű munkacsoportokat állított fel a kereskedelem, logisztika, élelmiszergazdaság, ipar, turizmus és pénzügy területén.

Pirelli-alelnök: azonnali tőkeinjekcióra van szüksége a nyugati piacoknak

Marco Tronchetti Provera szerint az európai és nyugati gazdaság újraindulása fokozatos lesz, de ehhez minél gyorsabb tőkeinjekció kell.
Világgazdaság Piactér