Az igazságügyi tárca megvizsgálja, hogy szükség van-e a Btk. módosítására a devizaliberalizáció miatt -- közölte lapunkkal Hende Csaba. Az IM politikai államtitkára elmondta: ugyan a deviza-bűncselekmények egy kis része nem kapcsolódik közvetlenül a forint konvertibilitásához, de a leggyakrabban előforduló deviza-bűncselekmények és szabálysértések, a deviza hazautalásával és behozatalával, valamint átváltásával kapcsolatos jogsértések gyakorlatilag elkövethetetlenné válnak, s a továbbiakban csak néhány speciális esetben képzelhető el, hogy valaki ilyen jellegű jogsértést kövessen el.
A devizakorlátozás megszűntét egy kormányrendelet mondja ki, ezért a devizagazdálkodásról szóló törvényt is módosítani kell majd -- fejtette ki az államtitkár. Az egyeztetések csak most kezdődtek el, ezért a Btk., valamint a devizagazdálkodási törvény módosítására vonatkozó tervezetek csak az ősszel kerühetnek az Országgyűlés elé.
Az egyeztetéseken dőlhet el, hogy az esetleges Btk.-módosítás elfogadásáig a jogalkalmazók miként kezeljék a deviza-bűncselekményekkel kapcsolatos, folyamatban lévő ügyeket -- fogalmazott Hende Csaba. Az államtitkár szerint erre azért van szükség, mert a kormány keddi döntésében már kimondta, hogy megszűnt az eddigi bűncselekmények társadalmi veszélyessége.
Ha már biztosan lehet tudni, hogy egy cselekmény büntetőjogilag nem üldözendő, és az ezt rögzítő törvénymódosítás csak technikai okok miatt várat magára, akkor az ügyészség megteheti, hogy a cselekmény társadalomra való veszélyességének elmúltára hivatkozva megszüntesse az eljárásokat. Ennek lehetőségét Sódor István fővárosi főügyész nem zárta ki, azonban azt leszögezte: a devizakorlátozás megszüntetéséről szóló kormányrendelet megjelenéséig minden ezzel kapcsolatos feltételezés csupán spekuláció, mert az ügyészség mint jogalkalmazó addig nem változtathat a deviza-bűncselekményekkel kapcsolatos gyakorlatán.
Bár az elmúlt években viszonylag kis számban követtek el deviza-bűncselekményeket, ugyanakkor a rendőrségi statisztikák szerint az egy bűncselekményre eső kár nagysága tavaly meghaladta a 17,5 millió forintot, s az összesített kár nagysága közel hétmilliárd volt.
Információink szerint a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben jelenleg egyetlen személy tölti kizárólag deviza-bűncselekmény elkövetése miatt kiszabott büntetését. Ugyanakkor az egyeztetések során a felek várhatóan a már befejezett eljárások kérdését is megvizsgálják, s felvetődött, hogy kegyelmezéssel semmisítik meg a deviza-bűncselekmény miatt hozott jogerős ítéleteket.