Néhány héten belül megnyílik az az elektronikus felület, amelyet a honvédségi rádiótenderrel kapcsolatos ellentételezési (offset) program iránt érdeklődő vállalatok számára hoznak létre - tudta meg lapunk. A Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési Kht. (ITDH) a jelentkező cégekről egy adatbázist hoz létre, amelyet eljuttatnak az URH-rádiókat a honvédség számára szállító Kongsberg Defence Communication AS részére, elősegítendő ezzel az üzleti partner keresését az offset program segítése érdekében. Az elektronikus felületen a jelentkezőktől a cégnév mellett a vállalkozás tevékenységi és termékkörére, forgalmi adataira, valamint a kapcsolattartó személyére vonatkozó adatokat kérnek el. Az ITDH tájékoztatása szerint az ellentételezés megismertetése, illetve a magyar cégek érdeklődésének felkeltése céljából a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium (GKM), valamint a kht. ősszel újabb térségi tájékoztató konferenciákat is rendez. A következő rendezvényre október elején, Ajkán kerülhet sor, ahol várhatóan - a legutóbbi miskolci és pápai fórumhoz hasonlóan - a Kongsberg képviselői is jelen lesznek.

A katonai URH-rádiók vásárlásáról szóló szerződést a Honvédelmi Minisztérium és a GKM képviselői az idén márciusban írták alá a Kongsberg vállalattal. A megállapodás értelmében a norvég cég tíz év alatt 9300 harcászati rádiót szállít le a honvédségnek, mintegy 36 milliárd forint értékben. Az ezzel egyidejűleg aláírt offset megállapodásban a vállalat nettó 180 százalékos ellentételezést vállalt. Ezen belül a befektetéseknek legalább 31 százalékot, 56 millió eurót kell kitenni. Az offset további 31 százalékát magyar beszállításként kell realizálni, míg a maradék 38 százalék magyar exporttöbblet formájában valósulhat meg. A Kongsbergnek az export- és befektetési kötelezettséget hét év, míg a beszállítási előírást 118 hónap alatt kell teljesíteni.

Konkrét üzleti megkötésére egyelőre nem került sor az ellentételezés keretén belül, ám a megkérdezett szakértők szerint ez nem meglepő, hiszen alig fél év telt el a rádióbeszerzésről szóló szerződés megkötése óta, s a nagyobb projektek előkészítése ennél több időt vesz igénybe. Az offset alakulását a GKM 4,5 év múlva vizsgálja felül, ekkorra a norvég félnek a befektetési és exportnövelési kötelezettségének legalább felét kell teljesítenie.

Mindenesetre tovább folynak az előkészületek arra, hogy a Videoton Rendszertechnika Kft. a jövőben gyártási tevékenységgel is bekapcsolódhasson az offsetbe. A cég már hosszabb idő óta partneri kapcsolatban áll a Kongsberg vállalattal, és már az URH-tender lefolytatása során együttműködési megállapodást kötött a norvég céggel. Sinkó Ottó, a Videoton Holding Rt. vezérigazgatója elmondta: jelenleg is folynak az előkészületek arra, hogy a cég saját termeléssel vehessen részt a Kongsberg egyes termékeinek készítésében. Bár az erről szóló konkrét megállapodás még nem született meg, a tervek szerint a vállalat 2004-től termelne a Kongsberg részére. A gyártás beindítása várhatóan 100-200 millió forint közötti beruházást igényel a Videoton részéről, s a norvég cég megrendelései 50-80 fős létszámbővítést tennének lehetővé a vállalatnál.