Az idén Budapesten tartja éves közgyűlését az Informal European Theatre Meeting (IETM), a kortárs színházi és táncművészetek legnagyobb európai szakmai hálózata. A tegnap kezdődött s 25-éig tartó 27. IETM-találkozó központi témája: hagyomány a művészetekben, kortárs művészetek és kulturális identitás. A 27. közgyűlés helyszíne a Millenáris Park. Budapesten 17 munkacsoport keretében több mint 450 szakember vesz részt a szemináriumokon, előadásokon, vitákon.

Az IETM több mint 40 országból 400 olyan szakmai szervezetet fog össze, amelyek az újító szellemű, kortárs művészetek mellett kötelezték el magukat. Az IETM tagjai között akadnak rangos fesztiválok, művészeti központok, független rendezvényszervezők, állami és civil szervezetek. A szakmai találkozó kapcsán szervezett kortárs előadó-művészeti fesztivál lehetőséget nyújt számos hazai társulat számára, hogy bemutassa legfrissebb produkcióit, így a tanácskozáson részt vevő külföldi szakemberek megismerkedhetnek az adott ország több társulatával, előadásával. Budapesten gazdag választék várja a résztvevőket: a három nap alatt 17 helyszínen összesen 38 előadás tekinthető meg több helyszínen, így a Trafó - Kortárs Művészetek Házában, vagy a MU Színházban.

Az IETM-találkozók támogatói szerte a világban közintézmények, hivatalos szervek, művészeti alapok. Az eseménysorozat fő támogatója Budapest főváros önkormányzata és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, pénzügyi lebonyolítója a Trafó - Kortárs Művészetek Háza. A további támogatók között van a Merlin Nemzetközi Színház, a Goethe Institut és a budapesti Francia Intézet, az Operett, a Szkéné, a MU és a Kolibri Színház, a Műhely Alapítvány, a Siemens, a Vista Utazási Irodák és a City Taxi. Mint Imely Zoltán projektvezetőtől megtudtuk, a közgyűlés teljes költségvetése körülbelül 43 millió forint, a készpénzes támogatás 23,8 millió, a saját bevétel 130 ezer forint, a többi természetbeni juttatás.