Közélet

Ismét új elnök a Kutatási és Technológiai Hivatal élén

Molnár Károly kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter a vonatkozó pályázati eljárás eredménye alapján szeptember 8-i hatállyal Csopaki Gyulát, a műszaki tudomány kandidátusát nevezte ki a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) elnökévé – áll a hivatal szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

Az új elnök elsődleges feladata lesz, hogy a kiszámíthatóság és a stabilitás biztosítása mellett gondoskodjon az Innovációs Alap pályázati rendszerek hatékonyságának növeléséről. Ehhez „egyszerűsíteni kell az ügymenetet, csökkenteni kell a pályázati pénzekhez jutás átfutási idejét; eredményesebbé kell tenni az értékeléseket”.

A Hivatal előtt álló feladatok megoldása érdekében azt egy „modern értelemben vett” ügynökséggé alakítanák: a pályázati pénzek kezelése mellett különböző kapcsolódó szolgáltatásokat is nyújtania kell. Elő kell segítenie, hogy a vállalkozások nagyobb arányban vegyenek részt a pályázatokon. Mindezen feladatok megvalósításáért lesz felelős Csopaki Gyula.

Egy hónappal ezelőtt a Népszabadság számolt be részletesen az NKTH elnökségének gyakori változásáról. Előbb az Országos Műszaki Fejlesztési Bizottságot (még a Fidesz idején) átszervezték helyettes államtitkársággá, majd Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatallá. Hosszú keresés után lett Boda Miklós a Hivatal elnöke (2004-2006), azonban támadható döntései miatt távozni kényszerült. 2007 augusztusától vezette Pártos Ferenc, akinek azonban a kisebbségi kormány megalakulása után – amióta tárca nélküli miniszter felügyelete alatt áll a hivatal – július elején távoznia kellett. Az elnök nélküli időszakokban rendre Vass Ilona általános elnökhelyettes irányította a Hivatalt (és jelenleg is az ő neve szerepel a szervezet honlapján megbízott elnökként).

Csopaki az elmúlt hét évben a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Nemzetközi Igazgatóságának irányítójaként szerzett vezetési tapasztalatokat. Tudományos szakterülete a távközlési rendszerek és szolgáltatásaik vizsgálata. Az új elnök legfontosabb céljának a kutatói és üzleti szféra együttműködésének erősítését és a fiatal kutatók lehetőségeinek szélesítését tartja.

A 62 éves elnök nős; angol, német és orosz nyelvből rendelkezik középfokú nyelvvizsgával. 1997-ben Széchenyi Professzori Ösztöndíjat (OM), 2001-ben Puskás Tivadar díjat, 2002-ben Kozma László emlékérmet kapott.

kutatás NKTH csopaki gyula Molnár Károly műszaki Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal
Kapcsolódó cikkek