Közélet

Évszázadot felölelő fotókiállítás nyílik a VAM Designban

Nemzetközi fotókiállítás nyílik meg a fővárosban a Magyar Fotóművészek Szövetsége által szervezett Fotóhónap 2008 - Dialógus fotófesztivál keretében. A fesztivál országszerte több mint 50 különböző tárlatával igazi kulturális csemegének számít.

A VAM Design Center 1300 négyzetméteren 6 központi kiállítás keretében közel 600 hazai és külföldi fotónak ad helyet. A tárlat nemcsak térben, hanem időben is nagy utat jár be: a II. világháború előtti fotográfiáktól a Rákosi-korszakon és a rendszerváltást megelőző időszakon át napjaink digitális alkotásaiig kalauzolja el a látogatókat.

A vizuális párbeszéd térben a Visegrádi Négyek országait foglalja magába, míg időben a XX. század első felétől napjainkig tartó korszakot öleli fel. A hat kiállítás közül kettő archív anyagokat vonultat fel: a Magyar Fotóművészek Szövetsége Senior tagozatának képei a ’30-as évektől kezdődően mutatják be a XX. század mindennapjait, míg az MTI Fotóarchívumának korábban a fiók mélyén rejtőző, az 1950-56 közötti időszakból származó képanyaga most először kerül napvilágra.

Míg a múlt század közepén a fotográfia elsődleges célja az információközlés volt, addig a ’70-es évektől az elektronikus technológiák fejlődésével a mozgókép vált ennek alapvető eszközévé, így a fotóművészetben az önálló kifejezésmódra helyeződhetett a hangsúly. Jól szemléltetik mindezt a kiállítás kortárs fotósorozatai, amelyek erős kontrasztot alkotnak az archív képekkel. A hazai fotográfiai élet feltörekvő fiataljainak képei mellett a kortárs cseh, lengyel és szlovák fotóművészet legfrissebb műveit láthatják az érdeklődők. A négy kortárs tárlat segítségével a nemzetközi irányzatok összehasonlítására is lehetőség nyílik.

„A külföldi kortárs képek Magyarországon történő bemutatása egy egészen új törekvés hazánkban, egyfajta határokon átívelő együttműködés, amelynek révén a magyar fotóművészek képei nemzetközi szinten is megmérettethetnek. A Fotóhónap során a nemzetközi képanyag bemutatása mellett a magyar fotóművészetnek az európai irányzatokba való integrálása a fő cél” – ismertette Szamódy Zsolt, a Magyar Fotóművészek Szövetségének elnöke a kezdeményezés legfontosabb célkitűzését.

VGO-->

VAM Design Center Fotóhónap 2008 - Dialógus fotófesztivál fotókiállítás
Kapcsolódó cikkek