Közélet

Kárpáti: "Nem tartok igényt Öntől kézfogásra, oklevélre"

A történtek után én e kitüntetést Demszky Gábortól nem szeretném átvenni – fogalmazott a főpolgármesternek írt és pénteken elküldött levelében Kárpáti György.

A többszörös olimpiai bajnok vízipólósról előző nap Demszky Gábor azt mondta: helyesnek tartaná, ha nem venné át a Budapest díszpolgára díjat, miután egy hírportál azt állította róla, hogy együttműködött a kommunista rezsim állambiztonságával.

Kárpáti György az MTI-nek eljuttatott levelében úgy fogalmazott: „nem tartok igényt Öntől sem kézfogásra, sem oklevélre. Egyetlen dolgot viszont elvárok Öntől: az emberi méltóság tiszteletét”. A háromszoros olimpiai bajnok ehhez azt is hozzátette: elvárhatta volna, hogy Demszky „felemelje a telefonját”, és megkérdezze őt az ügyről, elvárhatta volna, hogy a főpolgármester megvárja a portállal szemben indított peres eljárás végét, tudván, hogy őt, Demszky Gábort is megvádolták besúgói múlttal, elvárhatta volna, hogy egy főpolgármesterhez illően egyetlen budapesti polgárt sem sért meg emberi méltóságában, s elvárhatta volna, hogy ha mást nem, hát a korát tisztelje ebben a számára kétségtelenül nehéz, méltatlan helyzetben.

„Mindezeket is elvárhattam volna, elvárhatnám. De nem várom el Öntől” – írta Kárpáti György, aki – mint kifejtette – inkább azt várja, hogy „méltó, körültekintő, nem az embereket, az emberi tisztességet sértő vezetője legyen városunknak”, akitől ő is büszkén veheti át a díszpolgári címet.

Kárpáti György díszpolgári díj Demszky Gábor
Kapcsolódó cikkek