Közélet

Lezárult a Budapest Építészeti Nívódíja pályázat

Október végén lezárult az immár 14. alkalommal meghirdetett "Budapest Építészeti Nívódíja" pályázat. A fővárosi építészeti- és környezetkultúra fejlődését elősegítő pályázatra 18 pályamű érkezett idén.

A bírálóbizottság a benyújtott pályázatok és a helyszíni bejárások alapján választja ki a legjobbnak ítélt létesítményt. Az eredményhirdetés december elején várható, majd kiállítás keretében bárki megtekintheti az összes alkotást.

A Fővárosi Önkormányzat 1995 óta minden ősszel megrendezi a Budapest Építészeti Nívódíja pályázatot. A pályázat célja, hogy segítse a fővárosi építészeti- és környezetkultúra fejlődését, új értékek teremtését és a tradicionálisak megőrzését, valamint a városképet meghatározó épületek elismerését és megismertetését.

A pályázat ösztönözni kívánja a magas színvonalon megtervezett és megépített vagy rehabilitált építészeti alkotások megvalósításában résztvevők együttműködését. A Fővárosi Önkormányzat arra törekszik, hogy az építészeti minőséget hangsúlyozza és díjazza, függetlenül az épület funkciójától vagy nagyságától. Egy város épített környezetét ugyanis éppúgy gazdagíthatja egy új irodaház vagy iskola, mint egy kiemelkedő minőségben felújított régi épület vagy épületegyüttes.

Az idei pályázatok benyújtásának határideje október 31. volt. Összesen 18 pályamű érkezett a Főpolgármesteri Hivatalhoz. A pályázatok elbírálása során a benyújtott dokumentációk mellett a jelölt épületek, épületegyüttesek környezetbe illeszkedését is figyelembe veszik, ezért a nívódíj bírálóbizottsága végiglátogatja a helyszíneket, hogy testközelből is megismerhessék a létesítményeket.

A bírálóbizottság elegendő számú pályázó esetén kategóriánként egy győztest állapíthat meg, és a "Budapest Építészeti Nívódíja 2008" címet adományozhatja.

A december elején várható eredményhirdetést követően, az N&n Galériában kiállítás nyílik, amely a nívódíjas alkotások mellett az összes pályaművet bemutatja, továbbá a nyertes épületek egy helyszíni bejárás keretében megtekinthetők is lesznek.

nívódíj Budapest építészet kiállítás épület pályázat
Kapcsolódó cikkek