Közélet

Hiller megújítaná a természettudományos oktatást

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a magyarországi természettudományos oktatás megújításának és modernizálásának szükségességét hangsúlyozta pénteken a Magyar Innovációs Szövetség 2008. évi rendes közgyűlésén.

A tárcavezető szerint a felsőoktatási intézményekbe jelentkezőket és felvetteket a természettudományos tárgyak iránti motiválatlanság jellemzi, nem rendelkeznek kellően elég szakmai ismeretekkel.

Hiller István hét pontban összegezte, mit kell tenni a magyar természettudományos oktatás megújításáért. A magyar természettudományos képzés modernizálása szükséges ahhoz, hogy a közoktatásból, a felsőoktatásból hasznos tudással rendelkező, a számára értékes fiatalok kerüljenek ki – fogalmazott a miniszter.

Mint mondta, a felsőoktatásban az alap- és mesterképzésen bővül a természettudományos terület államilag támogatott keretszáma. Az Oktatási és Kulturális Minisztérium (OKM) a közoktatásban a tartalom és tananyagfejlesztés területén támogató programokat indít; pályázatokkal lehetőséget biztosít korszerű természettudományos kerettantervek készítésére; ösztönzi a korszerű módszertani kultúrát tükröző tankönyvek, hagyományos és digitális programcsomagok készítését, kiemelten a digitális tananyagfejlesztést.

Hiller István felhívta a figyelmet a természettudományos tartalmakat közvetítő pedagógusok módszertani felkészítésének jelentőségére, melynek keretében megerősítik a szaktanácsadói hálózatot. Uniós forrásból a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) részeként pedig a módszertani megújulást segítő tanárképzések és tanár-továbbképzések indulnak.

Az oktatási és kulturális miniszter szükségesnek tartja a természettudományos közoktatás folyamatos, tudományos szintű, magas színvonalú vizsgálatának megszervezését, a visszajelzések beépítését. Fontosnak nevezte a nevelési-oktatási intézmények természettudományos típusú tárgyainak eszközfejlesztését, továbbá a hagyományos és digitális eszközfejlesztés, eszközhasználat erősítését.

Az OKM a társadalmi szervezetekkel, a sajtóval együttműködve olyan kommunikációs programot indít, amely felkelti a fiatalok érdeklődését a műszaki és természettudományos pályák iránt. Hiller István kiemelte azt is, hogy 2012-től a felvételi eljárás során a pontozásnál a tanulmányi pontoknál kötelezően figyelembe vesznek majd a matematika mellett egy természettudományos tantárgyat is.

képzés Hiller István oktatás innováció természettudomány OKM
Kapcsolódó cikkek