Közélet

A "fehér emberé" a Nemzetközi Büntetőbíróság?

Az ötvenkét országot tömörítő Afrikai Unió elnöke szerint kettős mércét alkalmaz a Nemzetközi Büntetőbíróság, amikor az afrikai országok vezetői ellen eljárást indult, a kaukázusi vagy az iraki konfliktus ügyében viszont nem.

A Nemzetközi Büntetőbírósággal kapcsolatos vitát legfrissebb döntése szította fel: a szervezet elfogatóparancsot adott Omar al-Bashir szudáni elnök ellen, az afrikai nemzetek azonban nem támogatják a döntést, mivel az szerintük tovább szítja a darfúri konfliktust – tudósít az AP. Az Afrikai Unió tagországai egyúttal azt sem értik, hogy a Szudán kormánya által "fehér ember bíróságának" nevezett testület miért csak afrikaiak ellen indított eljárást tevékenységének hat éve alatt.

A bíróság Zimbabwe, Kenya, Uganda, Etiópia, Eritrea, Csád, Elefántcsontpart, Ruanda és a Közép-Afrikai Köztársaság vezetői ellen folytat eljárást. Afrikán kívül a Nemzetközi Büntetőbíróság jelenleg vizsgálatot tart Grúzia, Kolumbia, Afganisztán és (palesztin kérésre) a Gázai övezet területén is.

A konfliktust jól illusztrálja a Jean-Pierre Bemba kongói alelnök ellen indított eljárás. A katonai vezető-alelnököt a Közép-Afrikai Köztársaságban csapatai által elkövetett atrocitások miatt idézte be a Nemzetközi Büntetőbíróság. Az afrikaiak egy része azt kérdezi: miért Bemba ellen indítottak eljárást és miért nem a közép-afrikai vezető ellen, aki az országba hívta csapatait?

Emellett – vélik a kritikusok – számtalan más kongói hadúr ellen nem indult eljárást, csakúgy, mint a Kongóban szolgáló, erőszakos cselekményeket végrehajtó ruandai és ugandai csapatok ellen

"Az afrikai országok a Nemzetközi Büntetőbíróság létrehozásának legerősebb támogató voltak, de a helyzet megváltozott" – mondta az Amnesty International vezető jogi tanácsadója. Desmond Tutu, Nobel-díjas afrikai vezető szégyenletesnek nevezte az Afrika Unió viselkedését. "Az áldozatok vagy az elnyomók mellett állnak? Ahelyett, hogy a Darfúrban szenvedőket védenék, támogatják azokat, akik temetővé változtatták Afrikának ezt a részét" – mondta a tiszteletes a New York Times-nak.

kongó Omar-el-Bashir Amnesty International Nemzetközi Büntetőbíróság Desmond Tutu csád Szudán Ruanda Elefántcsontpart
Kapcsolódó cikkek