Közélet

TGM: Bokrosék javaslatai különösen súlyosbítják a helyzetet

A Zöld Baloldal nem hivatásos politika, hanem protesztmozgalom, politikai gesztus, kiálltás az éjszakába – mondta Tamás Gáspár Miklós a párt EP jelöltje 168órában.

A filozófus szerint a jelenlegi helyzet és a rá adott válaszok kétségbeejtőek: a lázadás és a kiútkeresés igazi dinamikája Európában a szélsőjobbon található. TGM a lapnak kifejtette, ellenzi a lisszaboni szerződést, az ugyanis alkotmányerejű szabállyá teszi a neokonzervatív gazdaságpolitikát.

Szerinte Magyarországon különösen súlyosbítják a gazdasági helyzetet Bokros Lajos és a Reformszövetség javaslatai, amelyek átcsoportosítanák az állami forrásokat a szegényektől a gazdagokhoz. „Valójában hihetetlen mennyiségű pénz van a világgazdaságban – erről szól a mostani válság, amely túltermelési és alulfogyasztási válság -, de a perverz rendszer következtében nem kerülhet oda, ahonnan a szükséges egalitárius újraelosztást intézni lehetne" - véli.

Tamás Gáspár Miklós a lapnak azt mondta: a kapitalizmus válságai éppen az abszurditásukkal tűnnek ki, az automatizálás és digitalizáció ugyanis rengeteg szabadidőt teremt, az igazi boldogság lehetőségét. „Nemcsak lehetséges, hanem szükséges is a fogyasztás növelése, a munkaidő csökkentése, a leszállítása, a felsőoktatás, a kultúra megnyitása a szélesebb tömegek előtt” – tette hozzá.

„A személytelen tőke vágtat át a földgolyón az olcsó munkabér után, a dolgozók pedig ellenkező irányban a magasabb munkabérek, jobb szolgáltatások, szilárdabb népjóléti rendszer felé. Most már nincs olyan intézményrendszer, ami a tőkének ezt a romboló, ugyanakkor igen kreatív masírozását fölszámolhatná. Ha nincs változás, ha az ámokfutó kapitalizmust nem lehet megjuhászítani, akkor a legrosszabbra kell fölkészülnünk” – szögezte le a lapnak Tamás Gáspár Miklós

Tamás Gáspár MIklós bokros TGM
Kapcsolódó cikkek