Közélet

Csaba László: a kormányzat érzi, "nem lesz hosszú az élete"

"A tegnap módosított IMF-megállapodás azt a célt szolgálja, hogy a kormány egy választási kampányban visszavehessen a megszorításokból" - véli Csaba László. Az akadémikus szerint a politikai osztály tagjai és a piaci szereplők egyre inkább idén októberre várják az országgyűlési választásokat.

Csaba László az mfor-nak adott interjújában amellett, hogy "elemzők szerint tartható lenne a 2,9 százalékos hiánycél" kiemelte, a tervek szerint 4,5 százalékra megugró szintén többletbevételt okozhat a költségvetésnek.

Szerinte a kormányzat érzi, "nem lesz hosszú az élete" , "ilyen körülmények között pedig nem árt egy kis tartalék ugyebár". Úgy gondolja, a kormány biztosra akar játszani: ha mégis kisebb lesz a akkor azt majd úgy állítják be, hogy az az ő hősies munkájuknak köszönhető. Szerinte a deficitcélemelés felelősséghárítás: a kormány lefedezi magát, hogy ne kelljen elvinnie a balhét.

A járulékcsökkentés és az ingatlanadó kacspán kiemelte: a közterhek átrendezésébe akkor lenne érdemes belefogni, ha az országnak több éves költségvetési pályája lenne.

"Tehát akkor úgy véli, hogy a Bajnai-program célja nem más, mint egy októberi választás megalapozása?"

"Igen, a fő cél, hogy választásokig a kormány valamiféle pénzügyi egyensúlyt fel tudjon mutatni. Az összes ezen túl mutató kijelentés az általánosság szintjén mozog, és nem vehető komolyan."

hiánycél deficitcél megszorítás választási kampány BAJNAI-PROGRAM Csaba László
Kapcsolódó cikkek