Közélet

"Nem lehet magyar elnök" - a román államfőjelölt szerint

Pontosan fölmértem, amikor elvállaltam, hogy döntésem milyen kockázattal jár. Ha rossz eredményt érek el, akkor le kell vonnom a következtetést – mondta az Indexnek Kelemen Hunor Románia magyar államfőjelöltje.

Kelemen Hunor a lapnak elmondta: tizenkét éve van Bukaresten, de már előtte is jól beszélte a románt, mivel az állatorvosi egyetemet románul végezte.

„Dolgoztam a közigazgatásban is, államtitkár voltam” – tette hozzá. Szerinte egy államelnök-választáson nem lehet megkerülni az országos problémákat, de sok tennivaló van a magyarok ügyében is, az oktatási reform tervezetében például alig néhány mondat van a magyar nyelvű oktatásról.

Az államfőjelölt szerint ha két lábbal a földön járunk, be kell látnunk: 2009-ben nem lehet Romániában magyar elnök. „De fontos az önbecsülésünk is. Egy romániai magyar ember semmivel sem kevesebb, mint egy román. Van egy víziónk arról, mit lehetne csinálni, ha nem lennének ennyire éles előítéletek, ha sok esetben nem a 19. századra jellemző mentalitás uralkodna, hanem nyugat-európai” – mondta.

Románia államtitkár elnök Kelemen Hunor
Kapcsolódó cikkek