Közélet

Az idősek éveket is várhatnak, hogy otthonba kerüljenek

Tolna megye huszonhét idősek otthonában a leendő lakóknak mindenhol várniuk kell arra, hogy bekerüljenek. Van ahol, csak hónapokat, van ahol éveket. Még az emelt szintű otthonokban is telt ház van.

A dombóvári önkormányzathoz két otthon is tartozik, az egyikben 73, a másikban 37 ember lakik. Teljes a létszám, a várólistán 62-en szerepelnek. A lakók átlagéletkora 82 év, a legidősebb 104 éves. Bekerülési díj nincs, a havi gondozási díj viszont itt 91 290 forint személyenként. Fehér Jánosné hozzátette, az állami támogatási norma évről évre csökken, jelenleg 635 ezer forint évente lakónként. Ugyanakkor törvény írja elő, hogy az adott intézményben hány szakértő ápolót, milyen felszerelést, gyógyszerkészletet kell tartani. Sok a megkötés, az előírás, az ellenőrzés - írja a TEOL.

Decsen, az egyházi fenntartású szeretetotthonban 82 embert gondoznak, mondta Kiss Ernő református lelkész. A várólista hosszú, bár ide az ország minden részéből fogadnak lakókat. Egy bizottság engedélyezi a beköltözést, és a papírok beszerzése elég bonyolult. Állandó nővérszolgálatot tartanak, a lakók állapota ezt megköveteli. A legidősebb lakó 96 éves, ő a Gulagot is megjárta. A gondozási díj a megyében itt a legalacsonyabb, 66 ezer forint havonta.

Hőgyészen, a civil fenntartású otthonban is sokan vannak a várólistán, mondta Boros Gyevi Lajosné igazgató. Jelenleg 98-an laknak itt, ebből 22 emelt szintű ellátást kap. Ilyet már egyébként nem hirdetnek, fokozatosan visszatérnek a normál ellátásra, mert nem éri meg a fenntartónak. Az emeltszintű ellátottak után az állami normatíva alig több évi 300 ezer forintnál lakónként.

A városi fenntartású szekszárdi szociális központban – ide négy intézmény tartozik – 155 embert látnak el és 119 vár arra, hogy bekerüljön. A sürgősségi ellátást igénylők – ha ezt a szakértői bizottság is támogatja - 2-3 hónap után lehetnek lakói az otthonnak.

Ellátási díjak itt

ellátás árak idősek otthona
Kapcsolódó cikkek