Közélet

A németek negyede szerint országuk profitálhat a klímaváltozásból

Egy friss közvélemény-kutatás szerint a németek többsége már nem tart a globális felmelegedés következményeitől. Ez az eredménye a Spiegel című német hírmagazin által indított vizsgálatnak.

Jelenleg csak a németek kisebbik része, mintegy 42 százalék tart a klímaváltozástól, ami négy év alatt húsz százalékos csökkenést jelent, ugyanis 2006-ban 62 százalék félt a felmelegedés következményeitől - írja a Világtudomány.

Ez azért különös, mert négy alatt a tudományos kutatások megerősítették, hogy az emberi tevékenység nyomán is növekszik a felmelegedés.

Valószínű, hogy a Világklímatanács, az IPCC téves jelentései is szerepet játszanak abban, hogy az emberek harmada nem tartja megbízhatónak a klímaváltozással kapcsolatos prognózisokat. Tavaly ősz óta ugyanis kiderült, hogy hiába állította az IPCC: Hollandiának csak a negyede és nem fele kerül veszélybe a globális felmelegedéstől, hogy a lehetséges környezeti hatások sem pontosak, és a gleccserek sem abban az ütemben tűnnek majd el, ahogy azt az ENSZ jósolta. A szervezet ezért felülvizsgálja korábbi állításait.

A Spiegel szerint viszont minden negyedik megkérdezett egyenesen úgy véli: Németország inkább profitálhat a felmelegedésből. Hasonló változások játszódtak le a brit közvéleményben is, a szkepticizmus szintén erősödött a felmelegedéssel kapcsolatban.

IPCC világklímatanács klímaváltozás felmelegedés
Kapcsolódó cikkek