Közélet

Az éves csapadékmennyiség negyede zúdult le két nap alatt

Megfeszítve dolgoznak a szakemberek, hogy enyhítsék az elmúlt két napban tomboló ítéletidő hagyta károkat. Az átlagos éves csapadékmennyiség negyede hullott le az elmúlt napokban.

Több mint 70 útszakaszt öntött el vagy mosott alá a víz az elmúlt két napban az országos közúthálózaton – adta hírül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. A kárfelmérést nehezíti, hogy sok szakasz még most is víz alatt áll, illetve nehezen megközelíthető. Közúton három település: Alcsómocsolád, Tarrós és Vázsnok megközelíthetetlen a Baranya-csatorna és a Mágocs környéki halastavak kiöntése miatt.

A hétvégi és a mai vihar következtében az ország számos területén megáradtak a patakok és folyók, összesen 624 kilométer hosszan van árvízvédelmi készültség, Borsod megyében járhatatlanok az utak és ezreket kellett kitelepíteni a víz miatt.

Az E.ON szerelői és szerződött alvállalkozói egész hétvégén teljes létszámban dolgoztak a vihar okozta üzemzavarok elhárításán, a Dunántúlon összesen 780 szerelő dolgozik folyamatosan a hibák kijavításán.

Özönvízszerű esőzés

Az országos éves csapadékmennyiség az elmúlt 30 év átlagát tekintve körülbelül 600 mm. Az utolsó 48 óra leforgása alatt a fővárosban nagyjából 85 mm, a Bakonyban 115 mm; északkeleten, a Mátra lábánál és a Mecsekben 130 mm-t meghaladó, míg a délnyugati határszélen több, mint 165 mm eső - azaz közel az átlagos éves mennyiség 1/4-e - hullott.

Vasárnapra virradó éjszaka több mint 100 ezer fogyasztónál nem volt áram a Dunántúlon, estére azonban a társaság szerelőinek sikerült kijavítaniuk a hibákat, és már csak néhány száz üzemzavar által sújtott fogyasztási hely maradt áram nélkül éjszakára. Ezeken a helyeken (a Balaton- és Veszprém környékén, Sásdon, valamint Barcson) a külső körülmények (pl. kitört fák, kidőlt oszlopok, elázott transzformátorok, a felázott talaj) és az erős szél akadályozták a szerelők munkáját.

Mint ahogy azt már a Világgazdaság Online korábban megírta, hétfőn délelőtt ezer bejelentést regisztrált az AEGON biztosító társaság, a nap végére mintegy 3500-4000 darabbal számol. A társaság 1,1 milliárd forintra becsüli az ügyfeleit érintő károkat, a teljes kár pedig elérheti a 4 milliárd forintot.

A viharkárokról bővebben itt olvashat.

A Generali biztosítóhoz folyamatosan érkeznek a kárbejelentések, a társaság megemelt létszámmal végzi a kárfelmérést a leginkább érintett, elsősorban észak-magyarországi településeken.

A statisztikák szerint 70-80 éve nem esett egyszerre olyan nagy mennyiségű csapadék hazánkban, mint az elmúlt 2-3 napban, ráadásul az előrejelzések alapján a következő napokban is hasonló időjárásra számíthatunk. A hétvégi vihar elsősorban Pest, Borsod és Győr-Moson-Sopron megyében okozta a legtöbb kárt. A Generalihoz ma délig mintegy 800 darab, 167 millió forint nagyságrendű viharral kapcsolatos kárbejelentés érkezett. Ennek jelentős része vihar, árvíz és felhőszakadás volt, de érkezett villámcsapás és jégverés okozta bejelentés is. A legtöbb káresemény Budapesten, Pécsett, Győrben és Miskolcon történt, de számos nagy összegű kárbejelentés érkezett Sátoraljaújhely és Szikszó városából is.

áram vihar kárfelmérés Generali árvíz Aegon közút
Kapcsolódó cikkek