Közélet

Lengyel László: a politikai ellenfél eltűnt

Az új rendszer előbb hirdette ki a társadalmi szerződés megkötését, mint mielőtt a felek leülhettek volna - írja Lengyel László politológus a nol.hu-n kifejtett véleményében.

Csakhogy a kétharmados többség ellentmondása, hogy tökéletesen ellentétes érdekű és értékrendű csoportok szavaztak ugyanarra a politikai erőre, akik között az egyensúlyt a közös ellenfélre vonatkozó ellenszenv tartotta fenn - vélekedik Lengyel László.

A politológus szerint, a politikai ellenfél eltűnt.

Azzal, hogy a meghirdetett új rezsim a politikai állammal magára vállaltatja a társadalmi és gazdasági összeütközések megoldását, elképesztő felelősséget és terhet vesz magára.

Az első, a legmélyebb ellentmondás a kiszolgáltatott és megnyomorított kékgallérosok és az őket foglalkoztató vállalkozók, tulajdonosok könyörtelen harca. Mindkét szavazóréteg, más és más okokból és várakozással a Fideszre, illetve jobbra szavazott.

A leromlott rozsdaövezetek és lakótelepek városi népe, illetve a távlatok nélküli kisvárosok és falvak cseléd napszámosai, a alatt kucorgók, a feketén vagy szürkén kizsákmányoltak, akik minden állami védelem nélkül napi harcot vívnak családjuk fennmaradásáért a Fidesztől és/vagy a Jobbiktól várják sorsuk javulását - vélekedik Lengyel László.

politikai ellenfél Lengyel László fidesz szavazás
Kapcsolódó cikkek