Közélet

Közbeszerzés nélkül lehet majd a sztárokat koncertekre hívni

Több szolgáltatást - így a szállodai- és éttermi-, továbbá szórakoztató-, kulturális- és sport szolgáltatást - a 206 ezer eurós uniós értékhatárig közbeszerzés nélkül lehessen igénybe venni - javasolják a parlamentnek Kósa Lajos és L. Simon László (Fidesz) képviselők, a szerdai dátumot viselő módosító indítvány az Országgyűlés honlapján olvasható.

Tavaly áprilisban módosult úgy a közbeszerzési törvény, hogy csak a közbeszerzési tanácsadás, az átláthatósági biztos tevékenysége, és a jogi szolgáltatás mentesül az egyszerű közbeszerzés lefolytatásának a kötelezettsége alól. Korábban ilyen kivételnek számított a szállodai- és éttermi-, továbbá a szórakoztató-, kulturális- és sport szolgáltatás is.

A javaslattevők a régi helyzetet kívánják visszaállítani a közösségi értékhatárig.

Az indoklásban - egyebek mellett - kifejtik a képviselők, hogy a művészek többségét több promoter is ajánlja, a turnékat viszont általában egy cég szervezi. Nem biztos, hogy az az ajánlattevő nyeri a közbeszerzési eljárást, aki szervezi a turnét. Előfordulhat, hogy a közbeszerzés eljárás túlzott adminisztratív terhei miatt a promoter nem kíván részt venni a közbeszerzési eljáráson, vagy nem tud érvényes ajánlatot tenni. Így érvényes ajánlat hiányában az eljárás eredménytelen lesz, a fellépés pedig elmarad.

A közbeszerzési eljárás lefolytatásához szükséges időt a közbeszerzési törvény rögzíti, a fellépők esetében azonban sokszor egy-két nap alatt kell döntenie a rendezvényszervező cégeknek. Valószínűleg úgy kell hirdetni egy adott rendezvényt, hogy a közbeszerzési eljárás még folyamatban van - áll a javaslat indoklásában, amely ezt a helyeztet akarja felszámolni.

közbeszerzés sztár művész koncert
Kapcsolódó cikkek