Közélet

Vezérváltás lesz a büdzsé legjobb fejőstehenén?

Szentpétery Kálmán, a BÁV Zrt. jelenlegi vezére kerülhet a Szerencsejáték Zrt. élére – tudta meg a Népszabadság.

Vezérváltás készülődik az állam egyik legnagyobb osztalékbefizető vállalatánál, a Szerencsejáték (Szrt.) Zrt.-nél – értesült a Népszabadság. A lap információi szerint Székely Gábort, a vállalat vezérigazgatóját hamarosan Szentpétery Kálmán, a Bizományi Kereskedőház és Záloghitel (BÁV) Zrt. jelenlegi vezérigazgatója váltja, várhatóan a nyár végén, ősz elején.

A lap érdeklődésére ugyan sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarták az érintettek az információkat, Szentpétery Kálmán azonban a megkereséskor nem győzte hangsúlyozni politikai függetlenségét ez ügyben.

Bármi is áll a tervezett vezércsere mögött, a vállalat eredmény-beszámolóiból kitűnik, lesz majd mivel foglalkozni a cégnél. Tavaly az árbevétel – a Magyar Szerencsejáték Szövetség adatai szerint – 158,14 milliárd forintról 153,9 milliárd forintra csökkent, míg azt megelőzően tartósan növekedett.

A cég internetes oldalán elérhető legfrissebb pénzügyi beszámolója szerint egyre nagyobb részt tesz ki a forgalomból a sportfogadás, s csökken a súlya a számsorjátékoknak (például a lottóknak). Előbbi 2006-ban még 16,4 milliárd forint volt, ami két év múlva elérte a 23 milliárdot, míg az utóbbinál ez 97,4 milliárdról kapaszkodott fel 106,2 milliárdra. Úgy, hogy közben emelkedett a lottószelvények ára.

A cég a büdzsé egyik legjobb fejőstehene. Az államnak fizetett is szép summa, 2008-ban például 6,9 milliárdot fizettek be a költségvetésbe (2006-ban még 1,2 milliárdot). A nagyobb pénzek az adókból – többi között játékadó, nyeremény-szja, innovációs járulék – és a hatósági engedélyezési díjakból érkeznek. Ez két éve meghaladta a 50,5 milliárd forintot, de azt megelőzően, 2006-ban, illetve 2007-ben is csak alig maradt az 50 milliárdos határ alatt. Az egyéb adókból további évi 8 milliárd forint üti az állam markát. A vállalat éves költségvetési hozzájárulása mindezekkel nagyjából 60 milliárd forint.

Vezetőcsere a közlöny élén is

Borókainé Vajdovits Évát – az első Orbán-kormány szóvivőjének feleségét – jelölte ki a Magyar Közlöny és a Határozatok Tára felelős szerkesztőjévé vasárnapi hatállyal, az akkora datált Hivatalos Értesítő 42. számában Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter.

szerencsejáték orbán-kormány BÁV közlöny
Kapcsolódó cikkek