Közélet

Csökkenő népesség - gyermektelenségi adó?

A népesség ezer fővel 10 millió felett maradt 2010 júliusáig - jelenti a KSH. A születésszám folyamatosan csökken, ami komoly gondot jelenthet. Pozitív, hogy a halálozások száma csökkenést mutat az előző év azonos időszakához képest.

A népesség júliusig nem csúszott 10 millió alá Magyarországon – jelenti a KSH. A születésszám visszaeséséről is beszámolt a statisztikai hivatal: 5,7 százalékkal kevesebb, 52902 gyerek született, mint egy évvel korábban. A halálozások száma 75510 fő, ami 2,1 százalékos csökkenést jelent a 2009 január-júliusi időszakhoz képest.

Előzetes adatok alapján 2010 első hét hónapjában kevesebb gyermek született, de a halálozások száma is alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában. A havonkénti születésszám egyenetlenül alakult, februárban és márciusban még kismértékben meghaladta az előző évit, a többi hónapban viszont lényegesen elmaradt attól – írja a KSH. A születésszám legnagyobb mértékben nyáron maradt el az előző évitől, az év első 7 hónapjában 3221 gyerekkel (5,7 százalékkal) kevesebb született.

A halálozások száma az év első negyedévében még átlagosan 6,2 százalékkal csökkent, áprilisban és májusban közel azonos szintű volt a 2009. évivel, június és július hónapokban viszont 2,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Összességében 2009 első hét hónapjához viszonyítva 1623 fővel (2,1 százalékkal) kevesebben veszítették életüket.

A házasságkötések száma – a júliusi emelkedés ellenére – továbbra is csökkenő irányzatot mutat. A 2010 első hét hónapjában kötött 19 618 házasság 1351-gyel (6,4 százalékkal) kevesebb, mint 2009 azonos időszakában.

A havonkénti születésszám 8000 alá csökkent, júliusig a 7 hónapból hatszor 8 ezer alatt alakult, míg 2009-ben az első 7 hónapban csak négyszer volt 8 ezer alatt. Az előző év első hét hónapjában 65123 gyermek született, ebben az évben 52902. A becsült népességszám az időszak végén 1 millió 1 ezer fő.

"Ratkó Anna Boross Péter álarca alatt settenkedik vissza"

Gurmai Zita rámutatott: az elmúlt időszakban a Fidesz frontális támadást indított a nők ellen. Úgy vélte, különösen felháborító, hogy a Fidesz tűri a nők effajta sértegetését, s különösen azon nők fájdalmának a további növelését, akiknek nem lehet gyermekük. A szocialista politikus ezzel arra utalt, hogy Boross Péter volt miniszterelnök egy pár hete adott interjújában azon meggyőződésének adott hangot, hogy a meddő nőknek is gyermektelenségi adót kellene fizetniük.

A volt miniszterelnök hozzátette, „nem kell érzelmi kérdést kreálni az ügyből”, Ratkó Anna, Rákosi Mátyás minisztere pedig szobrot érdemelne. Boross Péter az interjúban arról is beszélt, hogy szerinte a nők nem a munkahelyeken, hanem a szülőszobán pótolhatatlanok.

További részletek itt!

házasság halálozás természetes fogyás Boross Péter anna születés népesség ratkó
Kapcsolódó cikkek