Közélet

Gyurcsány: tiszta a lelkiismeretem Sukoró-ügyben

Cáfolta előnyös részvételét a sukorói telekcserében Gyurcsány Ferenc. Az egykori miniszterelnök az MR1 Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta, tiszta a lelkiismerete a sukorói telekcsere miatt, ám ha Orbán Viktoron múlna, akkor biztos, hogy indul eljárás ellene.

Gyurcsány Ferencnek tiszta a lelkiismerete a sukorói telekcsere miatt, nincs olyan e-mail, amelyre Budai Gyula kormánybiztos célzott. A volt kormányfő a rádió reggeli műsorában ugyanakkor azt is mondta, hogy ha Orbán Viktoron múlna, akkor biztos, hogy indul eljárás ellene.

Szerinte az ügyészség egy része hajlandó a Fidesz politikai elvárásait teljesíteni. Gyurcsány Ferenc azt is hangsúlyozta, hogy nincsenek pártelnöki ambíciói. A Demokratikus Koalíció Platformjának megalakítója a látszatát is el szeretné kerülni annak, hogy rossz ízű hatalmi vetélkedés zajlana a szocialista párton belül.

Budai Gyula – a sukorói kaszinóberuházás mellett az Álomsziget fejlesztést is vizsgáló -   elszámoltatási kormánybiztos vasárnapi sajtótájékoztatóján arra még kérte Kovács Tamás legfőbb ügyészt: közölje, valóban érkezett-e a nyomozóhatóság részéről Gyurcsány Ferenc volt kormányfő mentelmi jogának felfüggesztésére irányuló indítvány - és ha igen, pontosan mikor jött meg az irat.

Borbély Zoltán a Legfőbb Ügyészség szóvivője azonban hárította Budai kérdéseit, mondván, az ügyben nem adható bővebb felvilágosítás annál, mint amit Belovics Ervin, a legfőbb ügyész helyettese korábban nyújtott.

Budai Gyula már szerdai tájékoztatóján is azt közölte, hogy a válasz alapján egyértelműen megállapítható: ez a személy nem más, mint Gyurcsány Ferenc, ugyanis Schiffer András a sukorói telekcsere ügyében konkrétan, nevesítve Gyurcsány Ferenccel szemben tett büntetőjogi feljelentést hivatali visszaélés bűntette miatt.

Mint ismeretes, a kormány által felállított Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) négy, az előző ciklus alatt kötött állami szerződést vizsgál: a sanghaji világkiállítást, a sukorói kaszinó koncesszióját, az Omninvest Kft.-vel kötött szerződéseket és a moszkvai kereskedelmi képviselet ingatlanértékesítését.

A KEHI bevonására azért volt szükség a kormány szerint, mivel több milliárdos értékű szerződéseket kötött az állam, és az állammal szerződő felek tulajdonosi háttere offshore társaságnak minősíthető véleménye szerint.

kiemelt beruházás Gyurcsány Budai Gyula Sukoró Álomsziget Legfőbb Ügyészség
Kapcsolódó cikkek