Közélet

Sérült demokrácia vagyunk - Lesújtó jelentés az EIU-tól

Az Economist Intelligence Unit (EIU) idén is közzétette demokrácia jelentését, amelyben komplex elemzést ad a világ államainak állapotáról a demokrácia fényében. Eszerint a kelet-európai régió helyzete egységesen romlott az utóbbi években, az eleve negatív trend pedig még rosszabbá vált Magyarországon.

Az Economist Intelligence Unit szerint Kelet-Európa mutatta a legnagyobb negatív elmozdulást a demokrácia tekintetében 2008 és 2010 között, a 28 itt található állam közül 19-ben lefelé mozdult el az index. A legjelentősebb negatív fordulat Ukrajnában következett be, ahol a pár évvel ezelőtti "narancs forradalom" eredményei veszélybe kerültek.

A szervezet kiemeli, hogy a térségben tapasztalható negatív trendek egy része még rosszabbá vált az utóbbi időben, példaként említi Magyarországot, ahol a Jobbik a tavaszi választásokon csaknem annyi mandátumot szerzett, mint az MSZP. Emellett az EIU leszögezi, hogy hatalomra kerülése óta  Fidesz szisztematikusan átveszi a korábban független intézmények irányítását és korlátozza az Alkotmánybíróság működését.

Ami a demokrácia indexet illeti, Magyarország eredménye 0,23 pontot romlott 2008 óta, és pontszáma jelenleg 7,21. Ezzel a sérült demokráciák közé tartozó ország az összpontszámot tekintve olyan államok mögött áll, mint Botswana, vagy Chile, viszont a térségből megelőzzük Lengyelországot és Romániát.

demokrácia index felmérés Magyarország Economist Intelligence Unit
Kapcsolódó cikkek