Közélet

Ön jobban érzi magát az Európai Unióban? - Mások igen

A Szonda Ipsos közvélemény-kutatása szerint az EU-elnökség kezdete óta a magyarok jobban érzik magukat az Európai Unióban.

Závecz Tibor, a Szonda Ipsos kutatási igazgatója a Népszabadságnak elmondta: havi rendszerességgel készítenek méréseket az EU-t illetően. Az egyik kérdésnek az a lényege, hogy Magyarország kompatibilis tagja-e az Európai Uniónak.

Erre egy százfokú skálán júliusban 35 pontos értékelés érkezett a lakosságtól, decemberben 39 pontos, míg januárban ez a mutató 41 pontos volt. Vagyis az EU-elnökség felértékelte Magyarország és az unió viszonyát, de a megítélés „nem váltott tartományt”. Ami ennél érdekesebb: a Szonda másik kérdése az EU-csatlakozásunk mérlegére koncentrál.

És míg júliusban 38 százalék volt az előnyt, illetve 50 százalék a hátrányt megjelölők aránya, a január elején mért adatok szerint 46 százalék vont előnyös mérleget és 42 százalék negatívat. Závecz Tibor erről azt mondta: egy hosszú idő óta jellemző negatív mérleg enyhén pozitív, kedvező fordulatot vett.

Németh Erzsébet szociálpszichológus is úgy véli, nagy a valószínűsége annak, hogy abban az országban, amelyik ilyen helyzetbe kerül, mint most Magyarország, nő az euroszkepticizmus, az Európa-ellenesség. De nem biztos, hogy kizárólag a Fidesz-szimpatizánsok között. Hiszen a választások óta már lehetnek olyan bizonytalanok is, a „nem is tudom, kire szavaznék”-csoport, amelyikhez tartozók ambivalensek. Náluk a Magyarországgal kapcsolatosan megfogalmazott túlzó, igazságtalan vádak a „higgyem-ne higgyem” reakciót válthatják ki. S ha most nem is tudják eldönteni, hogy a kormányra vagy az Európai Unióra haragudjanak-e, ha újra és újra megismétlődnek a kedvezőtlen európai véleménynyilvánítások, akkor hosszú távon egyre inkább várható a részükről egyfajta sértődöttség, EU-ellenesség.

elnökség tagság felmérés Szonda Ipsos Závecz Tibor Európai Unió
Kapcsolódó cikkek