Közélet

TGM: A külföld alábecsüli Orbánt

Tamás Gáspár Miklós arra figyelmeztetett, hogy szerinte a külföldi közvélemény és sajtó jelentősen alábecsüli a magyar miniszterelnököt, mert a jelenlegi kormány valójában arra törekszik, hogy csak egyetlen politikai vélemény maradhasson meg, és mindenféle potenciális ellenállást megpróbál ellehetetleníteni.

Ezzel kapcsolatban megemlítette a szakszervezetekkel szembeni fellépést, illetve egy korábbi törvénytervezetet, ami arra vonatkozott volna, hogy civil szervezetek nem emelhessenek vádat a helyi beruházásokkal kapcsolatban (ezt a törvényjavaslatot azonban a kormány később visszavonta) – írja a Hírszerző.

A filozófus és Lothar Bisky, az Európai Egyesült Baloldal/Északi Zöld Baloldal elnöke ma közös sajtótájékoztatót tartott az Európai Parlamentben a médiatörvénnyel kapcsolatban lezajló vitáról.

Bisky szerint a magyar médiatörvény teljesen más, mint az európai képviselők által sokat emlegetett észak rajna-vesztfáliai hasonló jogszabály, mert az csupán tartományi szinten próbálta szabályozni a kérdést. Bisky mindemellett azt is kiemelte, hogy a szabad média elsősorban azért fontos, mert biztosítja a hatalom ellenőrzését is.

Mint arról beszámoltunk, az Európai Parlementben ma indulatos vita zajlott a magyar médiatörvényről. Több képviselő leragasztott szájjal és "cenzúrázva" feliratú transzparensekkel tiltakozott a jogszabály ellen, míg Daniel Cohn-Bendit, a Zöldek vezetője európai Chaveznek nevezte a miniszterelnököt.

Tamás Gáspár MIklós egyesült baloldal médiatörvény Zöld Baloldal TGM
Kapcsolódó cikkek