Közélet

A cégvezetők harmada vállalja, hogy korrupt

A nehéz időkben az emberek hajlamosak olyan eszközökhöz nyúlni, amilyenekkel jó gazdasági körülmények között nem próbálkoznának

A magyar felső vezetők 30 százaléka nem utasítana el egy korrupciós ajánlatot – derült ki az Ernst & Young (E&Y) és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Gazdaság- és Vállalkozáskutató Intézetének tanulmányából. A 300 cég igazgatósági tagjai közt végzett felmérésből kiderül: a hazai korrupciós ügyek alig tizede kerülhet a nyilvánosság elé. A nehéz időkben az emberek hajlamosak olyan eszközökhöz nyúlni, amilyenekkel jó gazdasági körülmények között nem próbálkoznának – mondta Bíró Ferenc, az E&Y üzletágvezetője.

A felmérés három olyan pontot talált, amely indokolhatja, miért rosszabb az itteni helyzet a nyugati példáknál. Egyrészt a cégek alapvető lépéseket nem tesznek meg a belső vizsgálatért. Nyugat-Európában a vállalatok kilenc tizedénél van etikai forródrót, itthon ez az arány alig haladja meg a tíz százalékot.

De nincs bizalom az állam iránt sem. A korrupciót szabályozó és büntető jogrendszert gyengének ítélik a vezetők, és nem igazán bíznak a rendőrségben sem. Ráadásul a bírósági ítélkezés is lassú.
Az állami közbeszerzésekről egyébként is lesújtó véleménynyel vannak a cégvezetők. Sokatmondó a tény, hogy az ezt firtató kérdéseknél volt a legnagyobb, egyharmados a nem válaszolók aránya. A vezetők több mint fele gondolja úgy, hogy egy közbeszerzési eljárásnál fontosabbak a személyes kapcsolatok, mint a pályázat tartalma. 

gazdasági válság felmérés e&y korrupicó
Kapcsolódó cikkek