Közélet

Orbán szakíthat a gulyáspopulizmussal

Gulyáspopulizmus címmel írt cikket Kopits György, a Költségvetési Tanács volt elnöke a The Wall Street Journal című amerikai üzleti napilap európai kiadásának pénteki számában.

A cikk szerint a kormány első kilenc hónapja alatt nem hozott egyetlen olyan intézkedést sem, amely kiigazítaná Magyarország jelentős mértékű strukturális költségvetési deficitjét.

Kopits úgy látja, hogy a megoldást a szerkezeti reformok jelenthetik, amelyek helyreállíthatják az ország adósságstabilitását. Írásában olyan deficitcsökkentő lépéseket szorgalmazott, amelyek „munkára, megtakarításra és befektetésre ösztönöznek”.

"Ahogy a kormányok követték egymást, versengtek a jóléti juttatások növelésében" - olvasható a cikkben. Kopits szerint "Magyarország gulyáspopulizmusa Gyurcsány Ferenc szocialista kormánya alatt érte el a csúcspontját", és a költekezés rekord deficithez vezetett.

A szerző szerint Orbán Viktor "továbbra is a múlt csapdájában van. (Kormányzásának) első kilenc hónapja alatt nem hozott egyetlen olyan intézkedést sem, amely kiigazítaná Magyarország jelentős méretű strukturális költségvetési deficitjét". Kopits a nyugdíjalapok államosításáról úgy vélekedik, hogy az rövid távon tüneti kezelést jelenthet, ám hosszú távon csak ront a helyzeten, hiszen magas nyugdíjak kifizetésére való kötelezettségvállalást tartalmaz. A cikkíró kitért arra, hogy az adóssággondot a társadalom gyors elöregedése is súlyosbítja.

Orbán Viktor Kopits György megszorítások költségvetés Orbán-csomag
Kapcsolódó cikkek